A demokrata, aki legyőzte Kádár Jánost
2019. december 1. 11:42

Életének 99. évében hunyt el Horváth János közgazdász, politikus. A negyvenes években a kisgazdapárt képviselője volt, majd a Gestapo és a kommunisták börtönét is megjárta. 1998-tól 2014-ig a Fidesz képviselője volt az Országgyűlésben.

Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Életének 99. évében elhunyt Horváth János közgazdász, politikus. A negyvenes években a kisgazdapárt képviselője volt, 1944-ben a Gestapo, majd 1947-ben a kommunisták is letartóztatták. 1956-ban a forradalomban vállalt szerepe miatt emigrálnia kellett, amerikai egyetemen tanított.

Horváth János a rendszerváltozás után tért vissza Magyarországra, 1998-tól 2014-ig a Fidesz képviselője volt az Országgyűlésben – hangzott el az M1 Világ című magazinjában.

Angyalföldön győzte le Kádár Jánost

Horváth János 1942-ben lépett be a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártba. 1944-ben részt vett a Magyar Nemzeti Függetlenségi Mozgalomban, emiatt a Gestapo letartóztatta. Halálraítélték, de sikerült megszöknie a börtönből.

1945-ben az FKGP színeiben indult a törvényhatósági választásokon, Budapest XIII. kerületében, Angyalföldön, legyőzte Kádár Jánost, a kommunista párt jelöltjét.

Mindenki azt gondolta, hogy ez egy proletár kerület, a kommunisták fellegvára. A választásokon azonban a kisgazdapárt ott több szavazatot kapott, mint a kommunista párt.

A Gestapo és a kommunisták börtönét is megjárta

1947. január 16-án koholt vádak alapján letartóztatták, így a Gestapo és a kommunisták börtönét is megjárta Horváth János. A módszereik ugyanazok: talpalások, csavarások és elektromos kezelések. Aztán, hogy életre keltsék az agyonvert embert, a vödrökből vizet öntöttek rá, hogy tovább kínozhassák.

A fiatal politikust négyévi kényszermunkára ítélték, 1951-ben szabadult. Az 1956-os forradalomban ismét politikai szerepet vállalt: az Országos Gazdasági Újjáépítési Tanács ügyvezető elnöke lett, emellett újra az FKGP XIII. kerületi szervezetének elnökévé választották.

A forradalom leverése után emigrálnia kellett. 1958 és 1966 között közgazdaságtant hallgatott a Columbia Egyetemen. Tanulmányai befejezése után az egyetem oktatója, majd 1968-tól a Butler Egyetem közgazdászprofesszora lett.

1997-ben költözött végleg haza

A rendszerváltás után többször hazalátogatott, majd 1997-ben végleg hazaköltözött. 1998-ban, Orbán Viktor kérésére, elvállalta a Fidesz gazdaságpolitikai bizottságának vezetését, és a pártba is belépett.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az 1998-as országgyűlési választásokon – 51 év után – újra parlamenti mandátumot szerzett. 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki az amerikai magyar emigrációban végzett tevékenysége, közéleti szerepvállalása, példaértékű életútja elismeréseként.

„Polgári, nemzeti patrióta vagyok” – Horváth János így beszélt saját magáról és közéleti szerepéről. Halálával egy igaz magyar hazafit és demokratát veszített el a magyar közélet.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Niedermüller nekiment az egyházaknak Erzsébetvárosban
  A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter botrányt okozó nyilatkozata óta most tartottak először képviselőtestületi ülést az Erzsébetvárosban. Várható volt, hogy szóba kerül a polgármester nagy felháborodást keltő kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, a DK-s kerületvezetés keresztény egyházak iránt viselt ellenszenve azonban tettekben is megmutatkozott.
 • Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára
  Az Európai Néppárt tegnap még nem reagált az Orbán Viktor által jegyzett, a néppárt vezetőségének is eljuttatott memorandumra, ám a néppárt spanyol, olasz és francia tagpártjai szívesen vették a reformot sürgető szavakat.
 • Kihalni veszélyes
  Világvége hangulat uralkodik Franciaországban.
MTI Hírfelhasználó