Macron katonai tiszteletadással búcsúztatta a Maliban meghalt francia katonákat
2019. december 2. 18:21

 Le chef de l’Etat a égrainé les noms des « 13 enfants de la France », parmi les « plus valeureux soldats », tués lundi dernier au Mali.

REUTERS/Charles Platiau

Emmanuel Macron francia államfő katonai tiszteletadás mellett búcsúztatta el hétfőn Párizsban a Maliban múlt héten meghalt 13 francia katonát, akik a köztársasági elnök szavai szerint Franciaországért és a Száhel-övezet népeiért haltak meg.

Az államfő mintegy 2500 meghívott vendég, köztük a meghalt katonák hozzátartozói és közéleti emberek előtt mondott ünnepi beszédet a nemzeti zászlókkal letakart koporsók előtt, amelyeket a bajtársak vállukon, dobpergés kísértében vittek be az Invalidusok udvarára, és helyeztek el Emmanuel Macron előtt.

A köztársasági elnök  mintegy félórás beszédében név szerint megemlékezett valamennyi katonáról, felidézte a pályafutásuk legfontosabb állomásait, üdvözölve a bátorságukat és az emberi kvalitásaikat.  

A katonák múlt héten vesztették életüket Maliban, amikor összeütközött két helikopterük a dzsihadisták elleni hadműveletben. 

"Fejet hajtok az áldozatuk előtt. Mindannyiunkért haltak meg" - mondta Emmanuel Macron. "Hadművelet közben haltak meg, Franciaországért, a Száhel-övezet népeinek védelméért, honfitársaik biztonságáért, a világszabadságért, mindannyiunkért, akik itt vagyunk" - tette hozzá, mielőtt a Becsületrend posztumusz lovagi fokozatást adományozta valamennyiüknek.

Emmanuel Macron lors de l’hommage aux treize soldats français morts au Mali dans la cour de l’hôtel des Invalides à Paris, le 2 décembre.

Jean-Claude Coutausse /Le Monde

Az ünnepi búcsúzatáson megjelent Ibrahim Boubacar Keita mali elnök, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande volt francia államfők, valamint Edouard Philippe miniszterelnök és a francia pártok vezetői.

A 13 katona halála miatt Franciaországban újraindult a vita a katonai szerepvállalásról a Száhel-övezetben, ahonnan az ellenzéki radikális baloldal csapatkivonást szorgalmaz.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön bejelentette, hogy kész felülvizsgálni Franciaország "beavatkozási eszközeit" a Száhel-övezetben, és egyben arra kérte európai szövetségeseit, hogy jobban vegyenek részt a terrorizmus elleni küzdelemben a régióban. Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a franciák 58 százaléka ugyanakkor támogatja, hogy a francia erők továbbra is részt vegyenek a rendfenntartásban az afrikai térségben.

MTI
Címkék:
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó