Demográfiai hullámvölgy - Kedvező lenne a részmunkaidő támogatása
2019. december 3. 09:19

A kontinensek közül egyedüliként Európában nem éri el a születendő gyerekek száma a népesség fenntartásához szükséges értéket, nálunk három éve stagnál a mutató

A munkaerőpiacon is jelentkeznek a kedvezőtlen demográfiai folyamatokból adódó hatások.

Kedvező lenne a részmunkaidő támogatása

Kovács Árpád: Nem elegendőek csak a gazdasági ösztönzők - Kép: MH/Hegedüs Róbert

A demográfiai fordulat a versenyképességi fordulat egyik kulcseleme. A demográfiai folyamatok sokoldalúan átfogják a társadalmi életet – közölte tegnap Báger Gusztáv, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja a Jövőnk a gyermek könyvbemutató-konferencián, amelyet a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT), valamint a Gyermek- és Családbarát Alkotóműhely szervezett. Mint elmondta, a kontinensek közül egyedüliként Európában nem éri el a születendő gyerekek száma a népesség fenntartásához szükséges értéket. Magyarországon hosszú idő óta először 2011 és 2016 között emelkedett a termékenységi ráta, az utóbbi három évben viszont stagnál – hívta fel a figyelmet. Tavaly 89 ezer gyermek született az országban, míg például 1975-ben 194 ezer, a legtöbben, 10,7 millióan 1980-ban voltunk, azóta viszont csökken a népesség.

A munkaerőpiacon mindinkább jelentkeznek a demográfiai korlátok: 2018 és 2030 között 440 ezer fővel csökken a munkaerő-kínálat.

A bruttó hazai termék 11 százalékát költjük a nyugdíjkiadásokra, és ez a régiós államokban is hasonló arányt mutat. A jegybank javaslatai között szerepel, hogy a demográfiai folyamatok javításában szerepet játszhat az egészségügy családbarátabbá tétele vagy a foglalkoztatottsághoz kötött támogatási rendszer. Ugyancsak ezt a célt szolgálná a részmunkaidő támogatása, illetve a bölcsődei és óvodai férőhelyszám emelése.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszak családbarát intézkedéseinek az iránya kedvező, mégsem érték el a kívánt hatást, és nem elegek csak a gazdasági ösztönzők. Hozzátette: meg kell teremteni a sok gyermeket felelősen vállaló családok kiemelt társadalmi–gazdasági elismerésének körülményeit.

Benda József, az MKT Demográfiai Szakosztályának elnöke közölte, hogy az ország háromezer településéből kétezerben csökken a népesség, és ez hatással van a gazdaságra és az intézményrendszerre.

Putsay Gábor

magyarhirlap.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó