Őrizetbe vettek egy volt ukrán parlamenti képviselőt Németországban
2019. december 3. 19:37

Őrizetbe vették Németországban az ukrán hatóságok kérésére Olekszandr Oniscsenko volt parlamenti képviselőt, akit Ukrajnában nagy értékű csalással és pénzmosással gyanúsítanak - közölte kedden az ukrán Szabadság Rádió saját forrásaira hivatkozva.

Az ukrán politikust még múlt pénteken Aachenben vették őrizetbe a német hatóságok az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) és a korrupcióelleni küzdelemre szakosodott ügyészség (SZAP) kérelme alapján.

 

Oniscsenko - karpathir.com    

Németországban ezután bíróság dönt arról, hogy kiadják-e a volt képviselőt Ukrajnának, valamint arról, hogy az eljárás alatt végig őrizetben kell-e maradnia.

Oniscsenko 2012 és 2019 között két cikluson át volt parlamenti képviselő. Előbb a Viktor Janukovics Moszkva-barát volt elnök mögötti Régiók Pártja színeiben, majd 2014-ben függetlenként került a parlamentbe. Az idei választásokon is indulni akart, de a Központi Választási Bizottság (CVK)elutasította a regisztrálást jelöltként, mivel az elmúlt öt évben nem tartózkodott folyamatosan Ukrajnában.

A NABU 2015-ben indított ellene nyomozást földgázügyetek során elkövetett csalás miatt, amellyel a korrupcióellenes iroda szerint mintegy 3 milliárd hrivnya, azaz több mint 35,5 milliárd forint kárt okozott bűntársaival az államnak. Az ukrán parlament 2016 nyarán megfosztotta őt mentelmi jogától, és engedélyezte őrizetbe vételét, valamint letartóztatását - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. A politikus azóta külföldön tartózkodott.
    

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó