Megemlékezés Houstonban a magyarországi rendszerváltás évfordulójáról
2019. december 4. 20:59

Az 1989-es rendszerváltás harmincadik évfordulója alkalmából körutat tesz az Egyesült Államokban Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke. Először Clevelandben, majd Texas állam legfontosabb városában, Houstonban járt, ahonnan szerdán telefonon tájékoztatta az MTI-t.

A körutat a "Harminc éve szabadon" gondolat jegyében szervezték. Clevelandben magyarokkal, Houstonban üzletemberekkel és kongresszusi képviselőkkel találkozott, és a George H. W. Bush Elnöki Könyvtárban előadást tartott az Egyesült Államok, Magyarország és Közép-Európa együttműködésének az elmúlt harminc évéről. A program egyik legfontosabb pontja az volt, hogy megemlékeztek az amerikai elnök 30 évvel ezelőtti magyarországi látogatásáról.

Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy annak idején az Egyesült Államok kulcsszerepet játszott a rendszerváltozás sikerének a kivívásában. Napjainkban újra jelentőséget kapott Amerika és különösen a NATO abban, hogy Közép-Európa biztonságát, jólétét megteremtve biztosítsuk a Nyugat keleti határvidékének a stabilitását - mondta.

A bizottsági elnök kiemelte, hogy a nemzetpolitikai sikerekben a nyugati magyaroknak is megvan a maguk része, hiszen a változás előtt sikeresen tartották életben a demokratikus Magyarország eszményét, ugyanakkor létrehoztak és mind a mai napig működtetnek egy hatékony lobbit a külhoni magyar közösségek jogainak érvényesítésére.

Németh Zsolt a houstoni látogatással kapcsolatban megjegyezte, hogy az Egyesült Államokból Magyarországra érkezett tőkebefektetések fele Texas államból származik. Fontosságát jelzi, hogy egy éve magyar konzulátus nyílt a városban.

MTI
Címkék:
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó