Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételire
2019. december 6. 00:08

Fontos határidő zárul holnap a középiskolába készülő diákok számára, december 6-ig kell ugyanis ­jelentkezniük a központi írásbeli felvételire. Az Oktatási Hivatal (OH) közlése szerint idén 434 középiskola szervez írásbeli vizsgát, ami az összes választható középiskola csaknem kétharmada.

Felvételit a szabályok szerint csak a gimnáziumok és szakgimnáziumok (2020-tól technikumok) követelhetnek meg, szakközép- és szakiskolába az általános iskolai eredmények alapján juthatnak be a tanulók. A központi írásbelit – ami országszerte január 18-án lesz – matekból és magyarból szervezik meg, mindkét tantárgyból tíz kérdéses feladatlapot kell megoldani 45 perc alatt.

Fontos, hogy az írásbelire való jelentkezés nem egyenlő a kiválasztott iskolákba való jelentkezéssel, amelynek majd csak február 19. lesz a határideje. Sok népszerű iskola még szóbeli felvételit is tart, mivel helyeikért minden évben kiélezett harc folyik. A fővárosi Toldy Ferenc Gimnáziumba például tízszeres túljelentkezést regisztráltak tavaly.

A hátrányos helyzetű, rászoruló vagy gyermekvédelmi kedvezményben részesülő nyolcadikosok jelentkezhetnek az Arany János tehetséggondozó programra (AJTP) is, ennek határideje december 11. Akinek sikerül bejutnia, az ötéves középiskolai képzésben vehet részt, amelynek első, előkészítő évfolyamán emelt szintű oktatást kap magyarból, matematikából, idegen nyelvből és informatikából. Tudni kell, hogy az AJTP-re jelentkezőknek a rendes írásbeli központi felvételi mellett egy külön vizsgán is részt kell venniük, ami január 17-én lesz (pótnap január 25.).

Tavaly összesen 95 ezren jelentkeztek középiskolába. A legutóbbi felvételi újdonsága volt, hogy tíz év után először többen választották a szakképző iskolákat, mint a hagyományos gimnáziumokat.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
MTI Hírfelhasználó