Erdély: Tömeges halpusztulást okozott a csónakázó leengedése
2019. december 6. 09:35

Szinte felbecsülhetetlen mennyiségű, különböző fajtájú hal pusztult el a Marosban szerdán, miután a marosvásárhelyi nagy gátnál megnyitották a zsilipeket. A felső gáton zúdult le nagyobb vízmennyiség

Kép: Haáz Vince

Marosvásárhelyen a Víkendtelep körül minden tavasszal csónakázó tavat alakítanak ki, majd késő ősszel leengedik a vizet. Ahhoz, hogy a csónakázóból a víz átfolyón a Marosba, szükséges a folyó szintjének csökkentése, ezt úgy oldják meg, hogy megnyitják a szomszédos nagy gát zsilipjeit és nagy ütemben csökkentik a vízmennyiséget.

Mint Călin Fokt, a vízügy igazgatóság sajtószóvivője elmondta, szerdán betervezett munkálat volt a zsilipek megnyitása és a Maros vízének csökkentése, a jelentős halpusztulásról azonban ő is csak a sajtóból értesült.

A Marosnak Marosszentgyörgy irányában van egy kis holtága, ami egy szigetet vesz körbe, s a folyó vízszintjének csökkenése során, innen nem tudtak kiúszni a halak, bennragadtak az iszapban. Itt normális körülmények között is nagyon alacsony a vízállás, nincs sodrása a Marosnak, s ezért történhetett a nemkívánatos baleset. A víkendtelepi csónakázóból idén lassan folyik le a víz. 

Tavaly például a csónakázóból engedték ki túl gyorsan, erőltetetten a vizet és sok hal ottragadt. Ha több napon keresztül végeznék el ezt a műveletet, akkor a halak érezve a víz sodrását, átúsznának a Marosba. Nagy András Attila, a Milvus szakembere a halpusztulás kapcsán elmondta, véleménye szerint a Víkendtelep igazgatósága minden évben hagyhatna legalább félméter mélységű vizet a csónakázóban, mert abban a halak nem pusztulnának el, túlélnék a telet.

A városháza azonban arra hivatkozik, hogy télen a környéket senki nem felügyeli, a befagyott jégen pedig akár éjszaka is korcsolyázhatnak, és ez nagyon balesetveszélyes lehet, ezért döntenek úgy minden tél kezdetén, hogy leengedik a vizet.

Simon Virág

szekelyhon.ro
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
MTI Hírfelhasználó