Hadsereg: Határaink védelme garantált
2019. december 6. 09:46

A veszély nem múlt el, a feszültség egyre növekszik hazánk déli határszakaszán. A jelenlegi helyzet a 2015-ös migrációs válsághelyzethez hasonlít – állapította meg egybehangzóan Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium, és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a röszkei határszakasz december 4-ei bejárása során szerzett személyes tapasztalataik, valamint a határvédelmet ellátó katonák és rendőrök jelentései alapján.

Az elmúlt hónapokban, de különösen az elmúlt két hétben jelentősen megnőtt a Magyarország déli határát védő katonákra és rendőrökre nehezedő migrációs nyomás. A hazánk, s így az Európai Unió területére történő illegálisan bejutni próbálkozók száma, az elfogások és a visszakísérések statisztikai adatai alapján a jelenlegi helyzet a 2015-ös eseményekhez hasonlít – foglalta össze tapasztalatait a röszkei határszakasz bejárását követő sajtótájékoztatón Németh Szilárd. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes hangsúlyozta: a határ őrizetét ellátó katonák és rendőrök kimagasló szinten teljesítik a feladatukat. Szolgálatukra Magyarország függetlenségének, a magyar emberek biztonságának és szabadságának garantálása érdekében – tekintettel az egyre fokozódó migrációs nyomásra – a jövőben is szükség lesz.

A katonák a rendőrséggel közösen járőrözési feladatokat látnak el. A határ őrzéséhez fontos segítséget nyújtanak a honvédség kutyás járőrei – mondta az államtitkár. Hozzátette: a katonák felderítési feladatokat is végeznek, a helikopteres járőrözés pedig egyfajta demonstráció is a migránsok felé. A téli időszak előtt a Tiszán és a Maroson, valamint Bács-Kiskun megyében a Ferenc-csatornán rohamcsónakkal járőrözött a honvédség. Ezt a tevékenységet – mivel a próbálkozások a hideg beköszöntével a korábbi évekkel ellentétben nem szűntek meg – folytatják – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Hasonlóan foglalta össze az elmúlt hetek során tapasztaltakat Kontrát Károly is. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes – megköszönve a katonáknak a határvédelem során tanúsított helytállását – arra is felhívta a figyelmet, hogy az illegális határátlépők újabb és újabb módszereket alkalmazva próbálnak bejutni Magyarország, az Európai Unió területére. Görögországban jelenleg közel száztízezer, Szerbiában pedig több mit harmincezer migráns torlódott fel. Egyre nagyobb erők szükségesek a magyar emberek biztonságának megvédéséhez. Az ehhez szükséges forrásokat, eszközöket a kormány – csakúgy, mint korábban – a jövőben is biztosítani fogja. Hazánk bebizonyította, hogy meg lehet védeni az Európai Unió, Magyarország határait. 

Galambos Sándor

honvedelem.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
MTI Hírfelhasználó