Kiállítás a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár restaurált dokumentumaiból
2019. december 6. 09:54

Kiállítás nyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár közelmúltban restaurált köteteiből és grafikáiból.Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója köszöntőjét követően Gy. Molnár Kerstin, az Archivart Könyvrestaurátor Műhely szakmai vezetője avatta be a közönséget a restaurálás látványos, de kihívásokkal teli világába. A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár évek óta együttműködik Gy. Molnár Kerstinnel és csapatával, munkájuknak köszönhetően a gyűjtemény számos dokumentuma szépült meg. A szakember a kiállítás megnyitóján egy újonnan restaurált 16. századi Biblia segítségével mutatta be a legfontosabb munkafolyamatokat az érdeklődőknek.

A vendégeknek a megnyitó után lehetőségük volt megtapintani a kötéshez használt különböző bőrmintákat, megszagolni a felületek kezeléséhez használt kenőcsöt, sőt, aki kedvet érzett hozzá, kipróbálhatta a könyvfűzés technikáját is. A rendezvényt – a korábbi évekhez hasonlóan – a Boldog Brenner János Kollégium diákjai színesítették műsorukkal.

2018-ban Fehrentheil Henriette könyv- és papírrestaurátor elnyert egy alkotói támogatást a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, melynek keretében a könyvtár hét dokumentuma, két ősnyomtatvány, egy kézirat, egy 18. századi német-latin szótár és három grafika újulhatott meg. Ezek mindegyike megtekinthető a kiállításon.

Ugyancsak tavaly a Szombathelyi Egyházmegye kilenc kötet és két kézirat restauráltatására adott megbízást az Archivart Könyvrestaurátor Műhelynek, ezek nagy része is látható a tárlókban. A látogatók fotódokumentációkon tekinthetik meg a restaurálás előtti állapotokat, tájékozódhatnak az adott dokumentumon elvégzett munkafolyamatokról, és természetesen megcsodálhatják a megszépült kincseket.

Ez év augusztusában a Könyvtári Kollégium pályázatot hirdetett egyházi könyvtárak számára, melyen a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár is részt vesz. Pozitív elbírálás esetén két ősnyomtatvány és egy antikva restauráltatására kap lehetőséget az intézmény.

A gyűjteményben jelentős mennyiségű a régi, egyedi és értékes dokumentum, melyek állagmegóvására, állományvédelmére különösen is nagy gondot fordítanak a könyvtár munkatársai, akik számára mindig öröm, ha ezek az értékek megújulhatnak, mert így még remélhetőleg sok-sok évig állhatnak majd a kutatók, látogatók rendelkezésére.

Kép: Pálinger Réka

magyarkurir.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
MTI Hírfelhasználó