Kiszelly: A túlélésért maradhat a német kormánykoalícióban az SPD
2019. december 7. 09:59

A párt túlélése érdekében maradhatnak a német kormánykoalícióban a szociáldemokraták – jelentette ki Kiszelly Zoltán Németország-szakértő az M1 szombati műsorában.

Kiszelly Zoltán azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) pénteki tisztújító kongresszusán döntöttek arról, hogy tárgyalásokat kell kezdeni a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) a kormány politikájának módosításáról.

Elutasították a párt balszárnyának azon indítványát, hogy a szociáldemokraták azonnali hatállyal lépjenek ki az Angela Merkel vezette kormánykoalícióból. A politológus szerint a szocdemeknek szembe kell nézniük azzal, hogy a 2002-es 39 százalékról mára 13-14 százalékra zsugorodott a párt szavazótábora.

Ugyanakkor, ha kilépnek a koalícióból, a CDU/CSU számára alternatívát jelenthet a kisebbségi kormányzás vagy a zöldekkel kötendő koalíció – tette hozzá. Szerinte a népszerűségvesztés oka, hogy mára neoliberálissá vált az SPD, vagyis nem a bérből és fizetésből élőket, hanem a multikat képviselik.

A német szocdemeket az Európai Unió, vagyis a német gazdaság házi piaca egyben tartásának német birodalmi érdeke vezérli – értékelt Kiszelly Zoltán.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó