Kiszelly: A túlélésért maradhat a német kormánykoalícióban az SPD
2019. december 7. 09:59

A párt túlélése érdekében maradhatnak a német kormánykoalícióban a szociáldemokraták – jelentette ki Kiszelly Zoltán Németország-szakértő az M1 szombati műsorában.

Kiszelly Zoltán azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) pénteki tisztújító kongresszusán döntöttek arról, hogy tárgyalásokat kell kezdeni a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) a kormány politikájának módosításáról.

Elutasították a párt balszárnyának azon indítványát, hogy a szociáldemokraták azonnali hatállyal lépjenek ki az Angela Merkel vezette kormánykoalícióból. A politológus szerint a szocdemeknek szembe kell nézniük azzal, hogy a 2002-es 39 százalékról mára 13-14 százalékra zsugorodott a párt szavazótábora.

Ugyanakkor, ha kilépnek a koalícióból, a CDU/CSU számára alternatívát jelenthet a kisebbségi kormányzás vagy a zöldekkel kötendő koalíció – tette hozzá. Szerinte a népszerűségvesztés oka, hogy mára neoliberálissá vált az SPD, vagyis nem a bérből és fizetésből élőket, hanem a multikat képviselik.

A német szocdemeket az Európai Unió, vagyis a német gazdaság házi piaca egyben tartásának német birodalmi érdeke vezérli – értékelt Kiszelly Zoltán.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó