Az ENSZ líbiai különmegbízottja aggódik
2019. december 8. 16:38

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ líbiai különmegbízottja vasárnap a líbiai egységkormány ellen harcoló Halífa Haftár tábornok milíciáinak nyújtott orosz katonai segítség miatt.

Ghassan Salame a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjújában úgy vélte, az utóbbi tíz napban Haftár csapatai megerősödtek, és elérték Tripoli külső területeit.

Salame arra is figyelmeztetett, hogy a kiújult harcok miatt nőhet a civil áldozatok és a lakhelyüket elhagyni kényszerülők száma.

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormány külügyminisztere, Mohamed Szijála a La Repubblica című olasz napilapnak ugyancsak aggodalmának adott hangot, leszögezve: az orosz erősítéssel Haftár csapatai már képesek lehetnek a főváros bevételére.

Salame és Szijála szombaton Rómába látogatott a Mediterrán Párbeszéd nevű konferenciára. A fórumon felszólalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki puszta szóbeszédnek nevezte a Haftárt támogató orosz zsoldosokról szóló hírt. Amerikai illetékesek azonban szintén azzal vádolják Oroszországot, hogy a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncégen keresztül zsoldosokat küldött az elmúlt hónapokban Haftár milíciáinak erősítésére.

A líbiai hadsereg vasárnap bejelentette, hogy Tripolitól 45 kilométerre nyugatra lelőtte Haftár csapatainak egy MiG-29-es vadászgépét, a sikeresen katapultáló pilótát őrizetbe vette. A tábornok katonai szóvivője, Ahmed al-Miszmári megerősítette a hírt, de arról beszélt, hogy a gép műszaki hiba miatt zuhant le. Miszmári a Facebook-oldalán megjelent közleményben azzal vádolta a kormánykatonákat, hogy az őrizetbe vett pilótával rosszul bánnak, és megsértik a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezményt.

Haftár a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNA) vezetőjeként április 4-én indította meg csapatait az egységkormány kezén lévő Tripoli elfoglalására azzal az ürüggyel, hogy kiűzi a terroristákat a fővárosból. Az LNA a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, és Oroszország mellett élvezi Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását is.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
MTI Hírfelhasználó