A közös kormányzás melletti elköteleződést sürgeti a CDU az SPD-től
2019. december 9. 00:40

A koalíciós szerződés melletti kiállásra és a közös kormányzás folytatására ösztökélik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD), amely új vezetőséget választott vasárnap véget ért kongresszusán.

Egy kicsit kormányozni éppen úgy nem lehet, mint "egy kicsit terhesnek lenni" - fogalmazott Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke egy vasárnapi lapinterjúban, kiemelve, hogy pártja kitart a 2018 februárjában megkötött koalíciós szerződés mellett, és ezt elvárja a szociáldemokratáktól is.

A CDU, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD koalíciója Németország szolgálatára hivatott, és nem "traumatizált kormánypártok terápiájára". Az egész országnak rossz, ha a kormány minden egyes döntése attól függ, "hogyan érzi magát az SPD" az adott pillanatban - mondta a kereszténydemokrata vezető a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban.

Aláhúzta, hogy az Angela Merkel kancellár vezette kormány megalakulása óta a CDU és a CSU is elnököt váltott, mégsem követelték a koalíciós szerződés újratárgyalását.

A szociáldemokraták berlini kongresszusán hozott határozat szerint nem kell az egész koalíciós szerződést újratárgyalni, de megbeszéléseket kell kezdeni három témakörben, a kormány szeptemberben elfogadott klímavédelmi csomagja, az állami beruházások élénkítése és a minimálbér emelése ügyében.

Annegret Kramp-Karrenbauer jelezte, hogy nem utasítja el a megbeszéléseket, de nem hajlandó bármit feladni a koalíció megőrzéséért. Kiemelte: nem lehet azon az alapon tárgyalni, hogy a szociáldemokraták azt mondják, "ha ezt vagy azt nem csináljuk meg, akkor mi megyünk".

Arra a felvetésre, hogy a CDU egyik tekintélyes tagja, Friedrich Merz - aki Annegret Kramp-Karrenbauer ellenfele volt a 2018 decemberi elnökválasztáson - megfontolásra érdemesnek tartja a kisebbségi kormányzás lehetőségét, azt mondta, hogy nem "spekulációkkal", hanem a kormányzással foglalkozik.

A koalíciós szerződés melletti kiállást sürgette a szociáldemokratáktól a CDU és a CSU közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Ralph Brinkhaus és a CDU egyik alelnöke, Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök is.

Ugyanakkor vasárnapi nyilatkozataikban egyaránt jelezték, hogy a klímavédelmi csomag ügyében van mozgástér. Armin Laschet hangoztatta, hogy a csomagot a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájában, a Bundesratban is el kell fogadtatni, ahol a kormánypártok nincsenek többségben, ezért meg kell szerezni a Zöldek támogatását, vagyis az egyszer már lezárt csomag eleve "nyitott", a Bundestag és a Bundesrat közötti egyeztető bizottság előtt van. Erre hívta fel a figyelmet Annegret Kramp-Karrenbauer is, aki azonban kiemelte, hogy "nem lehet megint mindent a nulláról kezdeni".

Az állami beruházások élénkítésével kapcsolatban azt mondta, hogy nem a pénzzel van gond, hanem a források felhasználásával. Ezért nem lenne értelme feladni az államháztartási egyensúlyt és milliárd eurós nagyságrendű hiteleket felvenni, ha a jogosultak a most rendelkezésre álló támogatásokat sem tudják mind lehívni - fejtette ki a CDU elnöke.

A minimálbér emelése ügyében nem tapasztalható nyitottság a CDU/CSU részéről. A CSU ebben a kérdésben egyenesen hajthatatlannak tűnik, ezt jelzi a bajor tartományi párt főtitkára, Markus Blume állásfoglalása, amely szerint "az SPD baloldali fordulata nem vezet baloldali fordulathoz a kormányban".

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Migránstámadás Röszkénél - lövések dörrentek
  Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.
 • Csúcstechnika Jakabszálláson - Drón hidrogénnel
  A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még tökéletesítés alatt álló drónt fejleszt jakabszállási üzemében.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
MTI Hírfelhasználó