Szombaton temetik Gyenes Judithot, Maléter Pál özvegyét
2019. december 9. 17:56

Szombaton temetik a december 1-jén elhunyt Gyenes Judithot, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik mártírja, Maléter Pál özvegyét.

A család az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatásában azt írta, hogy Gyenes Judithot december 14-én, 11 óra 45 perckor búcsúztatják az Új köztemetőben katolikus szertartás szerint, kísérik nyughelyére, a 301-es parcellába.

Gyenes Judith 1954-ben kötött házasságot Maléter Pállal.

Maléter Pált 1956. október 31-én a honvédelmi miniszter első helyettesévé nevezték ki, majd november 3-án honvédelmi miniszter lett. Aznap a szovjetek tárgyalási ajánlattal tőrbe csalták, letartóztatták. Szervezkedés kezdeményezése és vezetése, zendülés, valamint hazaárulás vádjával a magyar hatóságok halálra ítélték és a fellebbezés lehetősége nélkül 1958. június 16-án kivégezték.

1989. június 16-án méltó körülmények között újratemették, majd július 6-án rehabilitálták.

Gyenes Judith folyamatosan ápolta mártír férje és a forradalom emlékét.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Szellemi végvárrendszer: megújuló erősség
  Virág Zsoltnak, a Miniszterelnökség Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak tett föl kérdéseket a Gondola.
 • Simicskó: a haza védelme nemzeti ügy
  A haza védelme nemzeti ügy, "mindannyiunk közös ügye, bármilyen korosztályhoz tartozzunk, bármilyen pártállásúak is legyünk" - hangoztatta a KDNP parlamenti frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kedden a Székesfehérvárhoz tartozó börgöndi repülőtéren rendezett honvédelmi sporttáborban.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó