Iohannis visszavonja Románia Csillaga kitüntetést Adrian Nastasetől
2019. december 10. 15:02

Klaus Iohannis államfő bejelentette kedden, hogy visszavonja a Románia Csillaga kitüntetést a korrupcióért kétszer is elítélt Adrian Nastase volt miniszterelnöktől és az érdemrend minden büntetett előéletű birtokosától.

A jobboldali elnök döntése azzal áll összefüggésben, hogy a román jobboldali média értetlenségének adott hangot amiatt, hogy az öt évre a közélettől is eltiltott, 2012-ben bebörtönzött, majd 2014-ben feltételesen szabadon bocsátott szociáldemokrata politikus december 1-jén részt vett a román nemzeti ünnepen adott fogadáson a Cotroceni-palotában.
   
Az elnöki hivatal válasza szerint Nastase a legmagasabb állami kitüntetés birtokosaként került a meghívottak listájára.
   
Feltehetően ezt a "csorbát" akarja kiköszörülni Iohannis a keddi döntésével.
   
Amint Nastase másnapi leereszkedő, de megbocsátó hangvételű Facebook-bejegyzéséből kiderült, nem idén kapott először meghívót a december elsejei fogadásra, de csak most látta elérkezettnek az időt, hogy a nyilvánosság elé lépjen.

Képtalálat a következőre: „"Adrian Nastase"”

Adrian Nastese - kolozsvariradio.ro    

"A legutóbbi választás értelmében újabb öt év következik Iohannisszal az elnöki palotában. A politikai társbérlet fogalma nemcsak a különböző politikai táborhoz tartozó elnök és kormányfő közötti viszonyra vonatkozik, hanem az elnök és legfontosabb ellenzéki párt közötti civilizált kapcsolatra is kiterjedhet, azzal a feltétellel, hogy Iohannis felhagy a Szociáldemokrata Párt (PSD) támadásával" - írta közösségi oldalán a PSD volt elnöke.
   
Nastase jelenléte az elnöki hivatalban azért is keltett feltűnést, mert Iohannis már évekkel korábban hadat üzent a bűnvádi eljárás alatt álló politikusoknak, és 2016-ban erre hivatkozva nem küldött meghívót a december elsejei fogadásra a kormánykoalíció pártjait vezető és kétkamarás parlament elnöki tisztségeit is betöltő Liviu Dragneának és Calin Popescu Tariceanunak.
   
A hatályos törvények szerint az államfő azoktól vonhatja vissza a Románia Csillaga érdemrendet, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, vagy azoktól, akiket valamely cselekedetükért méltatlannak talál az érdemrend birtoklására a kitüntetettek soraiból választott "becsületbíróság".
   
Klaus Iohannis államfő 2016-ban ez utóbbi okra hivatkozva írta alá azt a rendeletet, amellyel - egy kifogásolt kijelentéséért - megfosztotta Tőkés Lászlót román állami kitüntetésétől. Az államfő döntése ellen tiltakozó, az 1989-es forradalom emlékét ápoló Temesvár Társaság akkor nyílt levélben figyelmeztette Iohannist: 17 jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikus - köztük Adrian Nastase volt kormányfő - birtokolja a Románia Csillagát.
 

MTI
Címkék:
  • Majdan Minszkben
    A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
MTI Hírfelhasználó