Szergej Lavrov oroszországi látogatásra hívta meg Mike Pompeót
2019. december 10. 21:56

Oroszországi látogatásra hívta meg Mike Pompeo amerikai külügyminisztert Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter ezt kedden jelentette be a Pompeóval tartott közös sajtókonferenciáján Washingtonban.

A két politikus előzőleg az Oroszország, Kína és az Egyesült Államok részvételével folytatandó fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat, az orosz földön fogva tartott amerikaiak ügyét, az észak-koreai és a venezuelai helyzetet, a szíriai konfliktust, a terrorizmus problémáját, a palesztin kérdést és nem utolsósorban a közelgő amerikai választásokba történő esetleges külső beavatkozást vitatta meg.
   
A sajtókonferencián először szót kapó amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: a Krím félsziget Ukrajna része, és - mint elmondta - ezt határozottan hangsúlyozta orosz kollégájának is, egyben felhívta a figyelmét, hogy Moszkvának tartania kell magát Kelet-Ukrajnában a korábbi megállapodásokhoz. Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: Washington számára elfogadhatatlan mindenfajta beavatkozás a 2020-as amerikai választások folyamatába.

"Egyértelműen megfogalmaztam elvárásainkat Oroszország felé" - hangoztatta a közös sajtótájékoztatón. Hozzátette: bármely ország részéről is érje fenyegetés, Washington megteszi a megfelelő lépéseket a választás sérthetetlenségének biztosítására.
   
Szergej Lavrov megalapozatlannak nevezte az amerikai belpolitikába történő orosz beavatkozással kapcsolatos állításokat. "Erre még senki nem szolgáltatott számunkra bizonyítékokat, minthogy ilyen egyszerűen nem is létezik" - mondta. Ezzel összefüggésben megismételte a korábban már többször is hangoztatott orosz álláspontot, miszerint Moszkva nem avatkozott be a 2016-os amerikai választásokba. Alaptalannak nevezte az amerikai hírszerző ügynökségek erre vonatkozó következtetéseit.

Úgy fogalmazott: "a gyanakvások hulláma öntötte el Washingtont". Mike Pompeo nem hagyta válasz nélkül e megjegyzéseket. A hírszerzői jelentésekre utalva hangsúlyozta: "nem hisszük, hogy tévedésekről volna szó". Lavrov kijelentette, hogy Oroszország lehetőséget lát az Egyesült Államokkal való kapcsolatok normalizálására.

"A Moszkva ellen hozott szankciók senkinek sem használnak" - szögezte le. Az orosz diplomácia irányítója kitért egy sor világpolitikai kérdésre is. Kifejtette, Moszkva tőle telhetően mindent megtesz, hogy Irán betartsa az atomalkuban foglaltakat, és aggodalmáról beszélt a palesztin-izraeli tárgyalások elakadása miatt, kritikusnak nevezve a helyzetet.

Közölte azt is: Oroszország kész arra, hogy aktívan segítse a Washington és Phenjan közötti tárgyalások felújítását. Moszkva készen áll az új START-szerződés - a hadászati fegyvereket csökkentő egyezmény - érvényességének meghosszabbítására is - hangoztatta. Mike Pompeo ezt azzal egészítette ki, hogy a fegyverzetkorlátozási tárgyalásokba az amerikai álláspont szerint okvetlenül be kell vonni Kínát is.

Elmondta továbbá, hogy a tárgyalásokon Lavrov javasolta az Egyesült Királyság és Franciaország bevonását is az új, stratégiai fegyverzetek korlátozásáról folytatandó tárgyalásokba.
   
Pompeo leszögezte azt is: a nem távoli jövőben várhatóan fontos, az amerikai-orosz gazdasági kapcsolatokat érintő bejelentést tesznek. Pompeo és Lavrov kedden délután a Fehér Házban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel.

 

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
MTI Hírfelhasználó