Nem illetékes az uniós bíróság a szlovén-horvát határvitában
2019. december 11. 12:44

Az Európai Unió Bíróságának nincs hatásköre arra, hogy az uniós jog hatálya alá nem tartozó, nemzetközi jellegű határvitában döntsön - ismertette szlovén-horvát határvitát érintő főtanácsnoki indítványt a luxembourgi székhelyű EU-bíróság szerdán.

Az ügy előzménye, hogy Horvátország európai uniós csatlakozásának egyik előfeltétele volt, hogy rendezze a Szlovéniával fennálló területi vitáit. Egy választottbírósági döntés 2017-ben kijelölte a két ország közötti tengeri határt a vitatott hovatartozású Piran-öbölben. Eldőlt továbbá, hogy Szlovéniát egy, a horvát vizeken áthaladó tengeri folyosón keresztül közvetlen hozzáférés illeti meg a nemzetközi vizekhez. Szlovénia szerint Horvátország nem ismeri el az említett döntést. Mivel álláspontja szerint Horvátország uniós csatlakozásának feltételeit sérti meg, Ljubljana kötelezettségszegési eljárást indított Horvátország ellen az uniós bíróságon.

Priit Pikamäe észt főtanácsnok indítványában azt közölte, hogy az uniós jog szempontjából az érintett két tagállam közötti határt nem határozták meg.

Kijelentette, a nemzetközi megállapodások nem tekinthetők uniós jog alá tartozónak, az említett választottbírósági döntés tehát az uniós alapszerződéseinek hatályán kívül esik. A nemzeti terület körülhatárolása nem az unió, következésképpen nem az uniós bíróság határkörébe tartozik - tette hozzá.

Véleménye szerint Szlovénia közvetetten a választottbírósági ítélet végrehajtására törekszik. Ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy kötelezettségszegés megállapítása iránti kereset célja az uniós jogot sértő valamely tagállam magatartásának megállapítása és megszüntetése. Ennek értelmében a nemzetközi megállapodáson alapuló választottbírósági ítélet végrehajtása nem tartozik az unió hatáskörébe - jelentette ki.

A főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy döntéshozatalkor a testület gyakran azonos álláspontra helyezkedik az ügyek előzetes vizsgálatával megbízott főtanácsnokkal.

MTI
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó