A színházi világ költségvetése soha nem volt ilyen magas
2019. december 11. 17:45

Az előadások száma 2900 körüli, a korábbi 1900 helyett, a nézőszám pedig négymillióról hétmillió fölé ugrott a Gyurcsány-kormány óta, mondta Szakács Árpád a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A beszélgetés elején élőben jelentkezett a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Rázga Miklós, aki elmondta a hétfői tüntetés szlogenjével és mondanivalójával, miszerint a „Kultúra nemzeti alap” vagy, hogy a politika ne szóljon bele a kultúrába egyet tud érteni, de alapvetően a sorok között olvasva egyértelmű, hogy másról volt szó.

„A mi színházunk úgy működik, vagy a legtöbb színház, ami gazdasági társasági formában működik úgy működik, hogy tulajdonképpen az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak igazándiból nincs is tulajdona, hárommillió forint a törzstőkéje. Itt van nálunk az épület vagyonkezelésben. Van olyan színház a fővárosban, ahol például az épületet bérbe veszi az adott színház. Ami a színház működtetésére vonatkozik: itt alapvetően két komoly szerződés van. Az egyik az állammal kötött közszolgáltatási szerződés, a másik meg az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés. Ezek meghatározzák a finanszírozást. A mi esetünkben az állam által nyújtott forrás a támogatásnak a hetven százalékát teszi ki, az önkormányzaté harminc százalék a forrásból.”

Szakács Árpád, újságíró a rövid interjú után elmondta ugyanazok az emberek vonultak utcára, akik az elmúlt kilenc éveben többször is tiltakoztak az elnyomás ellen, és az ellen, hogy nem kapnak lehetőség arra, hogy a művészetüket kiteljesítsék.

„A Központi Statisztikai Hivatal adataira támaszkodnék. A felvilágosult Gyurcsány-kormány, aki ugye nagyon támogatta a kultúrát 140 színház volt akkoriban 2010 előtt Magyarországon, mostanra körül-belül 180 van.”

Hozzátette, az előadások száma 2900 körüli, a korábbi 1900 helyett, a nézőszám pedig négymillióról hétmillió fölé ugrott.

Elmondta, a színházi világ költségvetése soha nem volt ilyen magas, mint ma.

A teljes adás IDE KATTINTVA tekinthető meg.

HírTV
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó