Impeachment - McConnell: a szenátus januárban megkezdheti az eljárást
2019. december 11. 18:21

A szenátus januárban megkezdheti a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonását célzó eljárást (impeachment) - jelentette be szerdán Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője.

A szenátusi vezető közölte: amennyiben a demokrata többségű képviselőház megszavazza az elnök ellen kedden nyilvánosságra hozott két vádpontot, a szenátus napirendjén az első lesz januárban a tárgyalás lefolytatása.

A demokrata többségű képviselőház, amely kvázi vádhatóságként dönt, az elemzők szerint szinte bizonyosan megszavazza az igazságügyi bizottság által elkészített vádiratot, és ezzel az impeachment eljárás megindítását. Ehhez nem kétharmados, hanem egyszerű többség is elegendő. Ezt követően a szenátusban - a kongresszus felsőházában - folytatódik a közjogi felelősségre vonási eljárás, amely lényegében szabályszerű tárgyalást jelent. A tárgyalást a szövetségi legfelsőbb bíróság (alkotmánybíróság) elnöke, John Roberts bíró vezetésével tartják, és a döntéshez kétharmados többség szükséges. Vagyis a 100 fős szenátusban a 47 demokrata szenátor mellett 20 republikánus politikusnak is Trump ellen kellene szavaznia. Elemzők szerint azonban rendkívül kevéssé valószínű, hogy ez megtörténik a republikánus többségű szenátusban.

Az impeachmentről az amerikai alkotmány rendelkezik. Az Egyesült Államok alapító atyái azért foglalták ezt alkotmányba, hogy a mindenkori elnököt is felelősségre lehessen vonni, ha hazaárulást, vesztegetést, vagy "magasabb szintű bűncselekményt" követ el.        
 
Eddig három amerikai elnök esetében indult meg az eljárás: 1868-ban a demokrata párti Andrew Jackson és 1998-ban a szintén demokrata párti Bill Clinton ellen le is folytatták, de egyiküket sem váltották le. A republikánus Richard Nixon esetében a képviselőház 1974 októberében megindította az eljárást, de az elnök - mivel elveszítette a republikánusok támogatását - még a szenátusi tárgyalás előtt benyújtotta a lemondását.
MTI
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
 • Építeni akarunk, nem rombolni
  Augusztus elsejétől Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az előadásaival egész Európában nagy sikert elért, számos külföldi díjat is nyert művész ellen példátlan támadás indult.
 • A tisztességes baloldal egyben nemzeti is
  A liberális tőke olyan totális diktatúrát valósíthat meg, mint Hitler. A nyílt társadalmak hívei destabilizációs kísérletet hajtanak végre az Európai Unióban.
MTI Hírfelhasználó