A román kormány 28 prefektus leváltásáról hozott döntést
2019. december 11. 21:15

A román kormány 28 prefektus leváltásáról döntött szerdai ülésén.

A leváltott prefektusok között van Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa is, aki perek tucatjait indította a székely és magyar szimbólumok önkormányzati használata ellen. Megvált a kormány a bihari, brassói, kolozsi, szatmári és bákói prefektusoktól is. Maros megye prefektusa egy nappal korábban lemondott, Hargita megye prefektusát pedig bő három héttel korábban váltották le.

A román közigazgatásban a prefektusok magas rangú közhivatalnokok, akik felügyelik a törvények helyi szintű tiszteletben tartását, és a kormányt képviselik a megyék szintjén. Megbízatásuk elviekben nem politikai jellegű, a gyakorlatban azonban általában a kormánypártok bizalmát élvező politikusok kerülnek a tisztségekbe, és a kormányváltások után a prefektusokat is leváltják. Szerepük azért fontos, mert megtámadhatják a közigazgatási bíróságon a törvénytelennek vélt önkormányzati határozatokat, és keresetük benyújtása azonnal felfüggeszti a kifogásolt határozatok hatályát mindaddig, míg a bíróság jogerős ítéletet nem hoz a közigazgatási perben.

A székelyföldi prefektusok keresetei alapján rendelték el a bíróságok a székely zászló eltávolítását az önkormányzati épületekről, és az olyan feliratok eltávolítását, amelyeken nem a román nyelven szerepelt először egy-egy intézmény neve. A prefektusok keresetei miatt kellett pereskedniük azoknak a székelyföldi önkormányzatoknak, amelyek háromnyelvű (román-magyar-angol) fejléces papírt használtak, vagy azoknak, amelyek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére határozatban nyilvánították ki, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységbe szeretnének tartozni, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.

Míg a székelyföldi prefektusok a túlbuzgóságukkal tűntek ki, a Bákó megyei prefektus a tétlenségével vonta magára a sajtó figyelmét. Bákó megye korábbi prefektusa hónapokon át elmulasztotta, hogy a közigazgatási bíróság elé vigye azoknak az átalakításoknak az ügyét, amelyeket Darmanesti önkormányzata az úzvölgyi katonatemetőben végzett, és amelyeket több kormányhivatal törvénytelennek minősített.

MTI
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
 • Építeni akarunk, nem rombolni
  Augusztus elsejétől Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az előadásaival egész Európában nagy sikert elért, számos külföldi díjat is nyert művész ellen példátlan támadás indult.
 • A tisztességes baloldal egyben nemzeti is
  A liberális tőke olyan totális diktatúrát valósíthat meg, mint Hitler. A nyílt társadalmak hívei destabilizációs kísérletet hajtanak végre az Európai Unióban.
MTI Hírfelhasználó