A román kormány 28 prefektus leváltásáról hozott döntést
2019. december 11. 21:15

A román kormány 28 prefektus leváltásáról döntött szerdai ülésén.

A leváltott prefektusok között van Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa is, aki perek tucatjait indította a székely és magyar szimbólumok önkormányzati használata ellen. Megvált a kormány a bihari, brassói, kolozsi, szatmári és bákói prefektusoktól is. Maros megye prefektusa egy nappal korábban lemondott, Hargita megye prefektusát pedig bő három héttel korábban váltották le.

A román közigazgatásban a prefektusok magas rangú közhivatalnokok, akik felügyelik a törvények helyi szintű tiszteletben tartását, és a kormányt képviselik a megyék szintjén. Megbízatásuk elviekben nem politikai jellegű, a gyakorlatban azonban általában a kormánypártok bizalmát élvező politikusok kerülnek a tisztségekbe, és a kormányváltások után a prefektusokat is leváltják. Szerepük azért fontos, mert megtámadhatják a közigazgatási bíróságon a törvénytelennek vélt önkormányzati határozatokat, és keresetük benyújtása azonnal felfüggeszti a kifogásolt határozatok hatályát mindaddig, míg a bíróság jogerős ítéletet nem hoz a közigazgatási perben.

A székelyföldi prefektusok keresetei alapján rendelték el a bíróságok a székely zászló eltávolítását az önkormányzati épületekről, és az olyan feliratok eltávolítását, amelyeken nem a román nyelven szerepelt először egy-egy intézmény neve. A prefektusok keresetei miatt kellett pereskedniük azoknak a székelyföldi önkormányzatoknak, amelyek háromnyelvű (román-magyar-angol) fejléces papírt használtak, vagy azoknak, amelyek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére határozatban nyilvánították ki, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységbe szeretnének tartozni, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.

Míg a székelyföldi prefektusok a túlbuzgóságukkal tűntek ki, a Bákó megyei prefektus a tétlenségével vonta magára a sajtó figyelmét. Bákó megye korábbi prefektusa hónapokon át elmulasztotta, hogy a közigazgatási bíróság elé vigye azoknak az átalakításoknak az ügyét, amelyeket Darmanesti önkormányzata az úzvölgyi katonatemetőben végzett, és amelyeket több kormányhivatal törvénytelennek minősített.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Támadás Röszkénél - lövések dörrentek
  Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.
 • Csúcstechnika Jakabszálláson - Drón hidrogénnel
  A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még tökéletesítés alatt álló drónt fejleszt jakabszállási üzemében.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
MTI Hírfelhasználó