Egymásnak esett az MSZP és a Momentum a XIII. kerületben
2019. december 11. 23:43

Egymásnak esett az MSZP és a Momentum a fővárosban. Azon megy a vita, hogy melyik párt nevezhet meg képviselő-jelöltet az egyik angyalföldi választókerületben. Azért kell időközi választást tartani, mert az októberi győztes, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes lett, így valakinek pótolnia kell a XIII. kerületi testületben. A Momentum is és az MSZP is saját jelöltet akar – derül ki az M1 Híradójából.

Kerpel-Fronius Gábor tavasszal még Budapest vezetésére pályázott, de már az előválasztáson kikapott Karácsony Gergelytől. Végül a XIII. kerületben az ellenzék közös képviselő-jelöltjeként sikerült mandátumot szereznie.

Címéről azonban lemondott, Karácsony Gergely ugyanis őt nevezte meg egyik helyettesének. A XIII. kerületben így időközi választás lesz, amire Kerpel-Fronius Gábor ki is választotta utódját, Polyák Krisztinát.

A főpolgármester-helyettes a minap még azt mondta, bízik abban, hogy új jelöltjüket a többi ellenzéki párt is elfogadja. „A Momentum kerületi szervezetének a túlnyomó többségének a támogatását elnyerve lett a Momentum, és remélhetőleg a közös ellenzéknek a jelöltje” – mondta a főpolgármester-helyettes.

A XIII. kerületet évek óta vezető MSZP viszont nem így látja. Közleményükben szavahihetetlennek nevezik Kerpel-Fronius Gábort, és azt írják, a Momentum egyoldalúan rúgta fel a korábbi megállapodást.

Úgy fogalmaznak, az önkormányzati választás előtt ők egy sikeres képviselőt léptettek vissza a jelöltségtől Kerpel-Fronius Gábor kedvéért, aki azt ígérte, hogy öt évre vállalja a képviselői megbízatását. Az MSZP szerint egy hónap sem telt el, és a momentumos politikus cserbenhagyta a választókat, holott többször azt ígérte, hogy nem vállalja el a főpolgármester-helyettesi pozíciót.

A párt XIII. kerületi szervezete szerint a Momentum a sajtón keresztül akar nyomást gyakorolni rájuk.

Kerpel-Fronius Gábor szerint viszont éppen a szocialisták voltak azok, akik nyomás alá helyezték őt, hogy adja át a jelölés jogát az MSZP-nek. A momentumos politikus Facebook-bejegyzésében azt írja, az erős nyomás miatt ő ezt megtette, csakhogy később a Momentum elnöksége felülbírálta a döntését, amivel ő egyébként egyet is ért.

Megjegyzi, a Momentum már így is elég nagy kompromisszumot kötött akkor, amikor elfogadták, hogy csak egy helyen indíthatnak képviselőjelöltet a XIII. kerületben. Szerinte az, hogy az MSZP most ettől az egy helytől is meg akarja fosztani őket, ellentmond az együttműködés szellemének.

Az MSZP ellenben úgy látja, az együttműködés éppen a Momentum miatt került veszélybe.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
 • Építeni akarunk, nem rombolni
  Augusztus elsejétől Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az előadásaival egész Európában nagy sikert elért, számos külföldi díjat is nyert művész ellen példátlan támadás indult.
 • A tisztességes baloldal egyben nemzeti is
  A liberális tőke olyan totális diktatúrát valósíthat meg, mint Hitler. A nyílt társadalmak hívei destabilizációs kísérletet hajtanak végre az Európai Unióban.
MTI Hírfelhasználó