Hidvéghi: Európának érdeke, hogy erősebb, határozottabb és stabilabb legyen
2019. december 12. 12:38

A Balkán országai felé történő nyitás történelmi tartozás és egyben stratégiailag, politikailag fontos lehetőség. A kérdésben ezért vitára van szükség. Mi támogatjuk a bővítést, hiszen Európának érdeke, hogy erősebb, határozottabb és stabilabb legyen – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs közösségi oldalán. A fideszes európai parlamenti képviselő a France 24 francia hírcsatorna egyik műsorában a balkáni bővítésről beszélgetett Fabienne Kellerrel, a Renew képviselőjével és Dritan Tolaval, Albánia franciaországi nagykövetével.

A fideszes képviselő a műsorban kifejtette: a Balkán országai felé történő nyitás és bővítés történelmi tartozás és stratégiailag, politikailag fontos lehetőség, egyben felelőssége Európának. Szerinte a kérdésben ezért vitára van szükség. Elmondta azt is, hogy Magyarország készen áll erre, határozottan támogatja a bővítést, hiszen Európának érdeke, hogy erősebb, határozottabb és stabilabb legyen.

Az októberi kétnapos EU-csúcson a legtöbb tagállam az unió bővítése mellett érvelt, ám nem volt egyetértés Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megnyitását illetően, ezért a kérdésről 2020-ban ismét tárgyalnak majd. Emmanuel Macron szerint például különbség van Észak-Macedónia és Albánia csatlakozása között, ezért a két ügyet külön kell tárgyalni. A francia elnök véleménye szerint az albán kisebbség jelenléte több helyen problémás kérdéseket vet fel a régióban.

Hidvéghi Balázs erre reagálva kifejtette: az albán kisebbség jelenléte és a stabilitás kérdése összefügg a bővítéssel: szerinte pontosan a bővítés jelenthetne megoldást ebben a kérdésben. Kiemelte, hogy a határon túli magyarság vonatkozásában is kiemelkedő jelentőséggel bírt a bővítés, jelentős stabilitási erőt jelentett. Úgy vélte, az oroszoknak jelentős érdekkörük van a Balkánon, amit meg is próbálnak érvényesíteni. Európának ezért hangsúlyoznia kell, hogy a Balkán – minden hibája ellenére – történelmileg, földrajzilag és politikailag Európa része, emelte ki.

Fabienne Keller a műsorban arról beszélt, hogy szerinte aggodalomra ad okot a magyar sajtó szabadságának kérdése, a jogállamiság kapcsán indult 7. cikkely szerinti eljárás Magyarországon, emiatt meglepetés volt számukra, hogy az Európai Bizottság végül Várhelyi Olivért jelölte bővítési biztosnak, hisz a bővítésnél komoly jelentőséggel bírnak a jogállamisági kritériumok.

A fideszes képviselő erre úgy reagált, hogy Európa egy közös projekt, ő maga és Magyarország is ragaszkodik az európaiság gondolatához. Arra a felvetésére, hogy akkor miért van még mindig folyamatban a Magyarország elleni eljárás, azt mondta, hogy Magyarországon szabad diskurzus folyik, demokrácia és sajtószabadság van. Vannak viták az EB-vel, ugyanakkor Magyarország és Orbán Viktor egy erős, nemzetek szövetségéből álló Európa iránti igénye és hajlandósága nem kérdőjelezhető meg.

Hidvéghi Balázs a 2020. májusi, zágrábi bővítéssel kapcsolatos tárgyalások kapcsán kifejtette: reményei szerint valós politikai vitára kerül majd sor Európa jövőjével kapcsolatban és a balkáni bővítés lehetősége megerősített formában ismét napirendre kerül majd.

hirado.hu
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó