Védjegyet kapnak a mézek
2019. december 12. 13:46

A jelenlegi kétszeresére emeli jövőre az Agrárminisztérium a méhészeknek járó támogatás összegét. Nagy István, a tárca vezetője szerint ugyanakkor európai szinten is számos intézkedésekre lenne szükség az unió méhállományainak védelme érdekében, ahogyan a tonnaszám érkező olcsó, de bizonytalan minőségű mézek ellen is sürgősen fel kell lépni.

A méhállomány egészségének megőrzéséhez kapcsolódóan a korábbi ötszáz forint helyett méhcsaládonként ezer forintra emeli a hozzájárulás összegét januártól az Agrárminisztérium (AM) – derült ki Nagy István tárcavezető képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. Az AM idén mintegy hétszázmillió forintot fordított erre a célra. Az ágazat versenyképességének növelését emellett összesen hatszázmillió forintnyi vidékfejlesztési forrás segítette az elmúlt években. – A célunk, hogy a magyar méhészek az ágazat jelentőségének megfelelő elbánásban részesüljenek. Ez az oka annak, hogy az európai uniós méhészeti program támogatásán túl a kormány további pénzügyi eszközökkel is segíti az ágazati szereplők munkáját – fogalmazott a miniszter.

Nagy István a Mezőgazdasági és Halászati Tanács novemberi ülésén is jelezte: sürgős intézkedésekre van szükség az uniós méhészek és méhcsaládok védelme érdekében. Mivel az Európai Unió jelentős importra szorul, ezért tonnaszám árasztja el a közösséget a külföldről érkező olcsó, de sokszor bizonytalan minőségű méz. A dömpingáron beérkező termékek lassan kiszorítják a piacról a komoly élelmiszer-biztonsági előírások mentén készülő európai mézet. Az elmúlt években ágazati szereplők és szakpolitikusok is rámutattak arra, hogy ha a helyzet nem változik, veszélybe kerülhet az uniós méhészet. Érdemi lépések azonban nem történtek.

A magyar agrárminiszter szerint olyan szabályozásra van szükség, amely kötelezné a mézcsomagolókat a tényleges származási ország feltüntetésére, mivel a jelenlegi jelölési szabályok egyes elemeit sokszor inkább arra használják, hogy elhallgassák a termék tényleges eredetét. – A gyengébb minőségű, jellemzően importból származó mézek kiszűrése érdekében kiemelten fontos a fogyasztók megfelelő tájékoztatása és védelme a termékek pontosabb eredetmegjelölésével és szigorúbb nyomon követésével – közölte a miniszter.

A vásárlói tudatosságot erősítheti az European Bee Made védjegy bevezetése is. Nemrég Budapesten tíz ország húsz méhészének részvételével alakult meg az Egyesület az Európai Méhekért szervezet, amelynek célja megóvni az ­uniót a méhek kipusztulásától és a gyenge, megbízhatatlan minőségű méztől. A csatlakozó méhészek szigorú átvilágítást követően és a termékekkel kapcsolatos minőségi elvárások teljesítése után használhatják majd a megnevezést. A védjegy biztosíték a tudatos vásárlóknak, akik nyugodtak lehetnek afelől, hogy kiváló, európai méhész által termelt, valódi mézet vásárolnak.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Támadás Röszkénél - lövések dörrentek
  Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
MTI Hírfelhasználó