Fekete Péter: Átláthatóbb, kiszámíthatóbb, nyugodtabb rendszert építettünk
2019. december 12. 15:57

Több évre tervezhetőséget és a színházi dolgozók bérének emelését is lehetővé teszi a kormány szerdán elfogadott kulturális törvénycsomagja – jelentette ki Fekete Péter kulturális államtitkár a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A politikus szerint az ügyet politikai haszonszerzésre használta az ellenzék szakmai vita helyett.

Megszavazta a parlament a kormány kulturális törvénycsomagját. Az elmúlt napokban heves vitát kiváltó módosításról Fekete Péter kulturális államtitkárt Velkovics Vilmos műsorvezető kérdezte a Hír Televízióban.

Fekete Péter szerint átláthatóbb, kiszámíthatóbb, nyugodtabb rendszert építettek.

„Az lehetetlenség, hogy akkor, amikor a magyar közpénzekből, az adófizetők pénzéből Európában a legmagasabb százalékos arányú befizetéseket tesszük a vidéki és az önkormányzati színházakba, az államnak ne legyen bármiféle beleszólási joga, hogy mi folyik azokban a színházakban.”

Az államtitkár hozzátette, hogy ha egy önkormányzat úgy dönt, hogy a saját lakóközösségének, a saját szűk közegének szeretne működtetni egy színházat, ő ezt meg tudja tenni. Ha viszont úgy gondolja, hogy regionális szerepre törne, ha több tagozatot szeretne működtetni és ehhez nincs elég forrása, akkor fordulhat az államhoz és az állam pedig megvizsgálja, hogy milyen közfeladatokat fog ellátni az a színház és azt meg fogja támogatni.

A kultúráért felelős államtitkár azt is elmondta levélben próbálta megnyugtatni a négyszáz színházi igazgatót. Hazugság és szikrája sem igaz annak, hogy a kormány kívánja megmondani, ki legyen színházigazgató.

„Nincs szó vétójogról, egyeztetési jogról van szó. Arról van szó, hogyha valamelyik önkormányzat szeretne közös működtetésben működtetni a színházat, akkor le kell ülni és meg kell egyezni arról, hogy milyen formában, mennyi időre, milyen igazgatónak a felügyelete alatt fog működni az a színház.”

Fekete Péter kifejtette, közel másfél éves egyeztetési folyamat során maguk a színházak kérték, hogy legyen több pénz a dolgozók fizetésére.

„Most meg fogjuk tudni címkézni. Azt fogjuk tudni mondani, hogy itt van háromszáz millió forint, akkor, hogyha ennek a 20 százalékát bérfejlesztésre fordítod kedves önkormányzat, kedves igazgató. Azt kérték, hogy kiszámíthatóbb, több évre tervezhető legyen a rendszer. azt fogjuk mondani, hogy megegyezünk, ha három évre alá tudjuk írni a szerződést. Azt szokták kérni, hogy az önkormányzatok ne adjanak egyre kevesebb pénzt. azt tudjuk mondani, hogy akkor tudjuk odaadni ezt a háromszáz millió forintot, ha garantálod kedves önkormányzat, hogy a következő három évben nem csökkented a saját befizetésedet a színházad felé. Tehát ez három olyan terület, amivel védjük a színházat, védjük az adott színházi közösséget.”

A teljes beszélgetés megtekinthető a Hír TV weboldalán.

HírTV
Címkék:
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Brüsszel támadásba lendült: bemutatták a „jogállamisági jelentést”
  Vera Jourová vezetésével bemutatták Brüsszelben a magyar és lengyel kormányok által ellenzett jogállamisági jelentéseket. A Magyarországról szóló dokumentum legkritikusabb része a hazai médiapiacról szól és a papírformának megfelelően az Index ügye is visszaköszön benne.
 • Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe
  Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • Tíz pontban a magyar médiáról
  A magyar sajtópiac kiegyensúlyozott, nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív, mint balliberális forrásokból – derül ki a Médianéző Központ legújabb elemzéséből. A tanulmány átfogó képet ad a magyar sajtópiac helyzetéről, rámutatva arra, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a balliberális médiumok száma, s hogy Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai kormányhoz való viszonyuktól függetlenül nyereségesek.
MTI Hírfelhasználó