Fekete Péter: Átláthatóbb, kiszámíthatóbb, nyugodtabb rendszert építettünk
2019. december 12. 15:57

Több évre tervezhetőséget és a színházi dolgozók bérének emelését is lehetővé teszi a kormány szerdán elfogadott kulturális törvénycsomagja – jelentette ki Fekete Péter kulturális államtitkár a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A politikus szerint az ügyet politikai haszonszerzésre használta az ellenzék szakmai vita helyett.

Megszavazta a parlament a kormány kulturális törvénycsomagját. Az elmúlt napokban heves vitát kiváltó módosításról Fekete Péter kulturális államtitkárt Velkovics Vilmos műsorvezető kérdezte a Hír Televízióban.

Fekete Péter szerint átláthatóbb, kiszámíthatóbb, nyugodtabb rendszert építettek.

„Az lehetetlenség, hogy akkor, amikor a magyar közpénzekből, az adófizetők pénzéből Európában a legmagasabb százalékos arányú befizetéseket tesszük a vidéki és az önkormányzati színházakba, az államnak ne legyen bármiféle beleszólási joga, hogy mi folyik azokban a színházakban.”

Az államtitkár hozzátette, hogy ha egy önkormányzat úgy dönt, hogy a saját lakóközösségének, a saját szűk közegének szeretne működtetni egy színházat, ő ezt meg tudja tenni. Ha viszont úgy gondolja, hogy regionális szerepre törne, ha több tagozatot szeretne működtetni és ehhez nincs elég forrása, akkor fordulhat az államhoz és az állam pedig megvizsgálja, hogy milyen közfeladatokat fog ellátni az a színház és azt meg fogja támogatni.

A kultúráért felelős államtitkár azt is elmondta levélben próbálta megnyugtatni a négyszáz színházi igazgatót. Hazugság és szikrája sem igaz annak, hogy a kormány kívánja megmondani, ki legyen színházigazgató.

„Nincs szó vétójogról, egyeztetési jogról van szó. Arról van szó, hogyha valamelyik önkormányzat szeretne közös működtetésben működtetni a színházat, akkor le kell ülni és meg kell egyezni arról, hogy milyen formában, mennyi időre, milyen igazgatónak a felügyelete alatt fog működni az a színház.”

Fekete Péter kifejtette, közel másfél éves egyeztetési folyamat során maguk a színházak kérték, hogy legyen több pénz a dolgozók fizetésére.

„Most meg fogjuk tudni címkézni. Azt fogjuk tudni mondani, hogy itt van háromszáz millió forint, akkor, hogyha ennek a 20 százalékát bérfejlesztésre fordítod kedves önkormányzat, kedves igazgató. Azt kérték, hogy kiszámíthatóbb, több évre tervezhető legyen a rendszer. azt fogjuk mondani, hogy megegyezünk, ha három évre alá tudjuk írni a szerződést. Azt szokták kérni, hogy az önkormányzatok ne adjanak egyre kevesebb pénzt. azt tudjuk mondani, hogy akkor tudjuk odaadni ezt a háromszáz millió forintot, ha garantálod kedves önkormányzat, hogy a következő három évben nem csökkented a saját befizetésedet a színházad felé. Tehát ez három olyan terület, amivel védjük a színházat, védjük az adott színházi közösséget.”

A teljes beszélgetés megtekinthető a Hír TV weboldalán.

HírTV
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó