Eltávolították a klímavédelmi aktivistákat a csúcstalálkozó helyszínéről
2019. december 12. 16:12

Das Gebäude, in dem am Nachmittag über die EU-Klimapolitik gestritten wird, wurde von Greenpeace -Aktivisten als brennend inszeniert

Foto: YVES HERMAN / Reuters

A rendőrség eltávolította a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáit a csütörtök délután kezdődő európai uniós csúcstalálkozó helyszínéről.

A szerzet aktivistái a helyszín közelében folytatják megmozdulásukat, amellyel az Európai Bizottságban szerdán bemutatott, európai zöld megállapodásnak nevezett munkadokumentum azonnali elfogadására akarják rábírni az uniós tagországok vezetőit.

Az aktivisták egy csoportja néhány órával a csúcstalálkozót megelőzően kapaszkodott fel a csúcstalálkozónak helyszínt adó Európa-épület díszítéséül szolgáló szerkezetre.

Többméteres, lángokat ábrázoló plakátokat helyeztek el "Éghajlati veszélyhelyzet" felirattal. A tüntetők fáklyákat is gyújtottak. A csúcsértekezlet megkezdése előtt a rendőrség eltávolította a több emelet magasságban tartott tüntetés mintegy harminc aktivistáját. Az intézkedés részleteiről nem adtak tájékoztatást.

Die Feuerwehr begann am späten Vormittag, die Aktivisten in Sicherheit zu bringen

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Rauchschwaden verstärken den Effekt der Feuer-Darstellung auf den Greenpeace-Transparenten

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Der spektakuläre Feuerwehreinsatz an der Fassade des Europa-Gebäudes wurde von zahlreichen Fotografen und Kamera-Teams verfolgt

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Az uniós tanács illetékesei megerősítették, hogy az előzetes hírekkel ellentétben végül mégsem helyezik át a csúcstalálkozó helyszínét abba a szomszédos épületbe, amely korábban rendszeresen adott helyszínt az állam-, illetve kormányfők tanácskozásának.

Az uniós csúcstalálkozó első napján az Európai Tanács a tervek szerint véglegesíteni fogja az EU éghajlat-változás elleni hosszú távú stratégiájára vonatkozó iránymutatásait. A tagországi vezetők mindenekelőtt azzal foglalkoznak, hogy miként érhető el a 2050-re kitűzött uniós klímasemlegességi cél.

MTI
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó