Tízezrek ünnepelték Etiópiában a Nobel-békedíjas miniszterelnököt
2019. december 13. 00:09

Tízezrek ünnepelték lelkesen csütörtökön Addisz-Abebában a Norvégiából visszatérő Abij Ahmed Ali miniszterelnököt, aki a Nobel-békedíj keddi átvétele után tért vissza Etiópiába.

„Az etiópiaiak és az eritreaiak nevében kaptam meg a díjat” – mondta Abij, miután megérkezett az addisz-abebai Bole nemzetközi repülőtérre.

Az ünneplő tömegben sokan az elnök képmását ábrázoló trikót viseltek, „Afrika hőse” felirattal.

„A kitüntetés segített felhívni a figyelmet Etiópiára, Eritreára és a kelet-afrikai térségre” – mondta a miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy rövidesen találkozik Iszajasz Afeverki eritreai államfővel.

A norvég Nobel-bizottság az etióp kormányfőnek „a szomszédos Eritreával fennálló határviszály megoldásáért tett eltökélt kezdeményezése”, valamint „a béke és a nemzetközi együttműködés” érdekében tett erőfeszítései elismerésül adományozta az idei Nobel-békedíjat.

Csütörtök reggel a kormányfőt szállító kocsisor lovasok díszmenetével és a Köztársasági Gárda állig felfegyverzett tagjainak kíséretében vonult be a belvárosba. A kormányfő ellen nem sokkal hivatalba lépése után, 2018 áprilisában merényletet kíséreltek meg.

Míg a 43 éves Abijt sokan elismerik a térségben elért eredményeiért – az Eritreával való békekötéstől a dél-szudáni háborús felek közötti közvetítésig -, számos etiópiai továbbra is bírálja, mondván, hogy nem tett eleget a kelet-afrikai országban meglévő etnikai feszültségek megoldásáért.

Eritrea 1993-ig Etiópia egyik tartománya volt, de függetlenségi harc árán kivált belőle, majd háborút vívott vele, és a két ország a közelmúltig ellenséges viszonyban állt. A diplomáciai olvadás csak 2018 nyarán indult meg, amikor az újonnan megválasztott, reformista Abij Ahmed Ali bejelentette, hogy teljesen elfogadja a két ország között 2000-ben Algírban megkötött békemegállapodás feltételeit, amelyeket a korábbi addisz-abebai kormányok elutasítottak. Csaknem húsz év után újra találkozott egymással a két ország vezetője, kölcsönösen újranyitották nagykövetségeiket, és a hadiállapot megszűnésével az etiópiai légitársaság is újra járatot indított Eritreába. Abij Ahmed Ali és Iszajasz Afeverki eritreai elnök tavaly szeptemberben Dzsiddában békemegállapodást írt alá, amely a nyáron létrejött történelmi kiegyezés további megerősítése volt.

MTI
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó