Petrícek: Csehország a V4 elnökeként igyekszik tompítani a konfliktusokat
2019. december 13. 14:04

Csehország a visegrádi csoport (V4) elnökeként igyekszik tompítani a konfliktusokat az Európai Unió más tagjaival, és megmutatni, hogy a V4-eknek pozitív programjuk is van - jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter abban az interjúban, amelyet pénteken közölt a CTK cseh hírügynökség.

A cseh diplomácia vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a visegrádi csoporton belül vannak olyan kérdések is, amelyekben a részt vevő államok, tehát Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, nem értenek egyet.

Leszögezte: a V4 nem az egyetlen platform, amelynek keretében Csehország érvényesítheti érdekeit az Európai Unión belül.

Csehország az év közepén Szlovákiától vette át a V4-ek soros elnöki tisztségét, amelyet a jövő év júniusáig tölt be. A cseh elnökség egyik kiemelt feladata olyan témák keresése, amelyekben a V4-ek pozitív szerepet játszhatnak, hozzájárulva az európai problémák megoldásához.

"Úgy vélem, sikeresen folytatjuk azt, amit a szlovák elnökség elindított: mérsékelni az indulatokat és megpróbálni azt megmutatni, hogy a visegrádi négyek nem olyan csoport, amely csak elutasít bizonyos dolgokat, hanem pozitív programja is van" - jelentette ki Petrícek.

Jó példaként kiemelte a visegrádiak és a Benelux-államok külügyminisztereinek közelmúltban lezajlott tanácskozását, s mint megjegyezte, hasonló találkozó van előkészületben az észak-európai és a balti uniós tagországokkal is.

A visegrádi csoport együttműködik az EU-hoz csatlakozni kívánó nyugat-balkáni államok támogatásában is. Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését Franciaország gátolta meg októberben. Patrícek szerint a visegrádiak nyitottak a Franciaországgal való párbeszédre a csatlakozási folyamat reformjáról, de úgy vélik, hogy ez nem lehet akadálya az EU-hoz csatlakozni kívánó országokkal folytatandó tárgyalásoknak.

"A nyugat-balkáni államok támogatása a V4 részéről hosszú távú prioritás. Azt szeretnénk, ha ennek az érintett hat országnak garantálva lenne az EU-ba való belépés a csatlakozási feltételek teljesítése alapján" - mutatott rá a miniszter. Kifejtette: az EU nem vonulhat ki a Nyugat-Balkánról, és segítenie kell a régió államaiban a szükséges reformok megvalósítását. Ez mindkét fél érdeke.

Tomás Petrícek az interjúban azt mondta, hogy Csehország számára a V4 nem az egyetlen platform, amelynek keretében érvényesítheti érdekeit az Európai Unión belül.

Hasonló módon fontosak a bilaterális kapcsolatok Franciaországgal vagy Németországgal.

A cseh diplomácia irányítója alaptalannak minősítette azokat a véleményeket, miszerint a visegrádi csoporton belül gyakran Magyarország nézetei lennének a meghatározóak.

"Nem gondolom, hogy a visegrádi négyek keretén belül egyetlen államnak domináns szerepe lenne a programban. Elsősorban a soros elnökség az, amely a témákat meghatározza" - szögezte le Petrícek a CTK-nak adott interjújában.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Migránstámadás Röszkénél - lövések dörrentek
  Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.
 • Csúcstechnika Jakabszálláson - Drón hidrogénnel
  A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még tökéletesítés alatt álló drónt fejleszt jakabszállási üzemében.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
MTI Hírfelhasználó