Az EU-csúcsról is üzentek Johnsonnak
2019. december 13. 14:14

A Brüsszelben tárgyaló állam- és kormányfők zöme valamilyen formában már gratulált Boris Johnson és a brit konzervatívok elsöprő választási győzelméhez. Orbán Viktor miniszterelnök levelet küldött a brit miniszterelnöknek, amelyben azt írja: az eredmény nyilvánvalóvá tette, hogy a demokrácia csak a választók akaratára épülhet.

– Gratulálok Önnek, hogy sikerült érvényesítenie népe akaratát, amely a szuverenitását az Európai Unión kívül kívánja biztosítani – fogalmazott Orbán Viktor.

Charles Michel, az Európai Tanács új elnöke szintén támogatásától biztosította Johnsont és annak a reményének adott hangot, hogy a londoni parlament mielőbb megszavazza a kilépési megállapodást.

– Mielőbb tisztánk kell látnunk a helyzetet – fogalmazott.

Angela Merkel német kancellár a Twitteren üzent Londonba, és hasonlóan tett Pedro Sanchez spanyol kormányfő is. Sanchez szerint törekedni kell arra, hogy az EU és Nagy-Britannia a brexit után is a lehető legszorosabb kapcsolatot ápolják.

Érthető módon Írország miniszterelnöke, Leo Varadkar volt a legóvatosabb a brit választások kimenetelével kapcsolatban. Mint mondta, örül annak, hogy egyértelmű eredmény született, így a következő lépésként ratifikálni lehet az ír sziget átjárhatóságát biztosító brexitalkut.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy Johnson miniszterelnökkel az északír kormány felállításáért dolgozzunk. Ez most szükségszerű lenne – hangoztatta Varadkar.

Az év utolsó EU-csúcsán csak épp a parlamenti választásokkal elfoglalt Boris Johnson nem vett részt.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó