Az EU-csúcsról is üzentek Johnsonnak
2019. december 13. 14:14

A Brüsszelben tárgyaló állam- és kormányfők zöme valamilyen formában már gratulált Boris Johnson és a brit konzervatívok elsöprő választási győzelméhez. Orbán Viktor miniszterelnök levelet küldött a brit miniszterelnöknek, amelyben azt írja: az eredmény nyilvánvalóvá tette, hogy a demokrácia csak a választók akaratára épülhet.

– Gratulálok Önnek, hogy sikerült érvényesítenie népe akaratát, amely a szuverenitását az Európai Unión kívül kívánja biztosítani – fogalmazott Orbán Viktor.

Charles Michel, az Európai Tanács új elnöke szintén támogatásától biztosította Johnsont és annak a reményének adott hangot, hogy a londoni parlament mielőbb megszavazza a kilépési megállapodást.

– Mielőbb tisztánk kell látnunk a helyzetet – fogalmazott.

Angela Merkel német kancellár a Twitteren üzent Londonba, és hasonlóan tett Pedro Sanchez spanyol kormányfő is. Sanchez szerint törekedni kell arra, hogy az EU és Nagy-Britannia a brexit után is a lehető legszorosabb kapcsolatot ápolják.

Érthető módon Írország miniszterelnöke, Leo Varadkar volt a legóvatosabb a brit választások kimenetelével kapcsolatban. Mint mondta, örül annak, hogy egyértelmű eredmény született, így a következő lépésként ratifikálni lehet az ír sziget átjárhatóságát biztosító brexitalkut.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy Johnson miniszterelnökkel az északír kormány felállításáért dolgozzunk. Ez most szükségszerű lenne – hangoztatta Varadkar.

Az év utolsó EU-csúcsán csak épp a parlamenti választásokkal elfoglalt Boris Johnson nem vett részt.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Támadás Röszkénél - lövések dörrentek
  Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
MTI Hírfelhasználó