Emlékhetet tartanak a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulóján
2019. december 14. 15:47

Korabeli újságok a rendezés alatt álló Temesvár ’89 – A magyar segítség című kiállításon (Fotó: MTI/ Rosta Tibor)

Múltidézésekkel és háttérbeszélgetésekkel folytatódott a temesvári forradalom 30. évfordulója kapcsán rendezett emlékhét. 1989 decemberében a temesvári belvárosi református templomból Tőkés László lelkész védelmében indult el az a megmozdulás, amely azután a román kommunista diktatúrát, a rettegett Ceausescu-rendszert megdöntő országos népfelkeléssé alakult át. Temesváron szombat este gálaműsort tartanak, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond – hangzott el az M1 Híradójában.

Tömegek vonultak utcára harminc évvel ezelőtt Temesváron, ahol 1989. december 16-án kipattant a forradalom szikrája. Több száz helyi lakos élőlánccal próbálta megakadályozni Tőkés László református lelkész kilakoltatását, aki többször is felemelte szavát a magyarságot ért sérelmek miatt.

Temesváron ezután hatalmas tüntetés kezdődött, a tömeg behatolt a megyei tanács épületébe, majd kidobálták és tűzre vetették Nicolae Ceausescu kommunista diktátor képeit.

A katonaság ezután a tömegbe lőtt.

A megmozdulások átterjedtek egész Romániára, és forradalommá terebélyesedve elsöpörték Ceausescu uralmát. Több mint ezer halottja volt a forradalomnak, és több ezren megsérültek a véres összecsapásokban.

Temesváron egész héten a forradalom harmincadik évfordulójára emlékeznek. Pénteken és szombaton konferencián elevenítik fel az akkori eseményeket.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány elnöke is Temesváron járt 30 évvel ezelőtt. Elsőként sikerült átjutnia a magyar–román határon a Ceausescu-diktatúra elleni felkelés napjaiban, segélyszállítmányt vitt a temesvári kórházakba. Az M1-nek azt mondta: felejthetetlen, ahogy a magyar és román emberek akkor együtt örültek a szabadságnak.

Kincses Előd volt az, aki 30 évvel ezelőtt Tőkés Lászlót védte. Az ügyvéd az M1 Híradónak mesélt arról, hogyan zajlottak akkor a kilakoltatási tárgyalások.

„Az ítélet már előre meg volt, és csak az lehetett, hogy elutasítják a fellebbezést. Az az érdekes, hogy három hónappal később, 1990 februárjában már Románia főügyésze kérte az ítélet hatályon kívül helyezését. Azokkal az érvekkel semmisítették meg ezt a törvénytelen kilakoltatási ítéletet, amelyekkel én védtem Tőkés Lászlót” – mondta Kincses Előd.

Tőkés László arról beszélt, hogy akkor még azt gondolták, a kommunizmus ledöntésével megérkezett a szabad világ, de rá kellett jönniük, hogy ez az út hosszúra nyúlt. Hozzátette: folytatni kell a küzdelmet a kommunizmus maradványai ellen.

Temesváron este gálaműsort tartanak, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond, amit az M1 élőben közvetít.

hirado.hu - M1
Címkék:
MTI Hírfelhasználó