Ilyen volt az idei Karácsonyi Kavalkád Szentegyházán
2019. december 15. 22:59

Százak érzik sajátjuknak Szentegyházán az advent harmadik vasárnapjára honosodott, immár hatodik Karácsonyi Kavalkádot. Egész délután tele volt a piactér, és egymást váltották a színpadon a helyi fellépő csoportok. Az idei rendezvény különleges lelki élménye volt, hogy az Élő Betlehem szereplőinek megjelenítését fogyatékkal élők vállalták.

Kép: Kányádi Mónika Linda

A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány, a helyi önkormányzat és a helyi Ifjúsági Fórum (SZIF) ünnepre hangoló rendezvényéről egy valami hiányzott csupán, a hó. De ezt senki nem bánta, a ragyogó napsütés, a kellemes fás melegedők, a helyi termékek és kézműves vásári kínálat, a művészsátor, a gyermekprogramok és az együttlét öröme nyitástól angyaljárás utánig ott tartotta az örömvasárnapot ülőket a szentkeresztbányai piactéren.

A Megváltó születésére hangoló programsorozatra és résztvevőire Farkas László szentkeresztbányai plébános kért áldást, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mondtak köszöntőt, Molnár Tibor polgármester, György Attila a Szent Gellért Alapítvány vezetője, illetve Tókos Attila, a Szentegyházi Ifjúsági Fórum elnöke.

Aztán a színpad a helyi csoportoké volt: az óvodásoké, az előkészítő és második osztályosoké. A délután folyamán fellépett a Disperzit Zenekar, Tókos Roland és Zenekara, a Tamási Áron Általános Iskola diákkórusa, a szentegyházi plébániák kórusai, a Canticum Novum és a Cantate Domino, a Gold Kvintett zenekar, a szentegyházasfalvi betlehemesek, Fülei Éva és Zoltán, valamint Gábos Tünde.

A Szent Gellért Alapítvány több mint egy évtizede minden karácsonykor felállítja az istállót, a „szállást”, hogy korhű ruhákban és bibliai környezetben megjelenítsék a szent családot az újszülött Jézussal, Józseffel, Máriával. Idén a szerepeket az alapítványhoz kötődő sérültek vállalták – tudtuk meg Kányádi Linda Mónikától. Ez mindannyiuk számára mérföldkő volt.

A kavalkádos bögre, a helyben készült fotók, a gyermekek által készített és haza vihető befőttes üveg mécsestartó tárgyi emlék marad és az is, hogy estére megéreztek az angyalkák, a polgármesteri hivatal angyalfiával, a narancsajándékkal. A legmaradandóbb élmény mégis az, hogy a sokszínű rendezvény a helyi sajátosságoktól egyedi, és ki-ki beleteszi azt, amivel megajándékozhatja örömvasárnapon a település apraját nagyját.

 Molnár Melinda

szekelyhon.ro
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó