Hétfőn indul a Felvidéki Mária Rádió első magyar adása
2019. december 15. 23:35

Hétfőn, december 16-án indul Rozsnyón a Felvidéki Mária Rádió műsora az FM 90,5MHz frekvencián. Ezzel történelmet ír a rádió, hiszen ez lesz az első szlovákiai 24 órás magyar nyelvű adás – tudtuk meg Kacz Gábortól, a Felvidéki Mária Rádió koordinátorától.

Kép: Mária Rádió

„Hétfőn elutazunk Rozsnyóra és találkozunk az első önkéntesekkel is“ – árulta el, hozzátéve, hogy Rozsnyóról már élőben közvetítik az első Úrangyala imát, a helyiek közreműködésével.

A rádiónak eddig még nem volt saját frekvenciája Szlovákia területén. Ám idén tavasszal az erre kiírt pályázaton elnyerték a rozsnyói FM 90,5-ös frekvenciát. A technikai és jogi előkészületeket követően tehát hétfőn indul a Felvidéki Mária Rádió adása Rozsnyón, ahol már teljes mértékben a Komáromban összeállított műsor lesz majd hallható. Kacz Gábor szerint ez az esemény komoly mérföldkő nemcsak a Felvidéki Mária Rádió történetében, hanem az egész felvidéki magyarság életében is.

A Felvidéki Mária Rádió sajátossága, hogy részben a komáromi stúdióban, részben pedig Magyarországon készül. Eddig a magyarországi Mária Rádió határ menti adóit használták, oda gyártották regionális műsoraikat napi nyolc órában, amely Komárom és Telkibánya között egyforma arányban oszlott meg; a maradék 16 órában a budapesti adás ment, ezt a műsort hallhatták a honlapjukon keresztül is.

Az új adó indulása és a fenntartása azonban komoly költségekkel is jár. A teljes antenna indulási költsége, beleértve a technikai felszerelést és a munkálatokat, eléri a tízezer eurót. Az üzemeltetése pedig közel tizenkét ezer euró évente. Mivel a Mária Rádió önkéntesek hűséges szolgálata által működik és csak hallgatóik adományaiból tartja fenn magát, ezért kérik a hallgatókat, támogassák imáikkal, és ha tehetik, anyagiakkal is a rádiót.

Az adományozás háromféle módon történhet: személyesen a rádió komáromi épületében (Jókai utca), postai csekkel, vagy banki átutalással a következő számlaszámra: SK69 0900 0000 0050 2511 3346. A befolyt összeget a felvidéki rozsnyói antenna üzembe helyezésére fordítják.

Szalai Erika

felvidek.ma
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó