Charles Michel klímázott, Manfred Weber jogállamiságozott
2019. december 18. 13:58

Charles Michel: az EU-nak meg kell nyernie a klímaváltoztás elleni küzdelmet

Ambícióra, bizalomra és gyakorlatiasságra van szükség az Európai Unió (EU) céljai eléréséhez, valamint megfelelő "békemegállapodást" kell kötnie a természettel, ha meg akarja nyerni a klímaváltoztás elleni küzdelmet - jelentette ki az Európai Tanács elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Charles Michel a múlt heti uniós csúcstalálkozó eredményeit összegző vitán az Európai Tanács prioritásai között a klímaváltozás kérdését érintve kijelentette, az Európai Bizottság múlt héten bemutatott európai zöld megállapodás nevű munkadokumentumában foglaltakat lehetőségeihez mérten minden tagállamnak végre kell hajtania annak érdekében, hogy a kontinens 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon.

Véleménye szerint az EU e célkitűzésének elérése érdekében jó irányba halad, ugyanakkor a gazdasági átmenetnek szociális szempontból szolidárisnak kell lennie, amely tükrözi azt, hogy a tagállamok nem ugyanarról a pontról indulnak.

Az unió 2021 utáni, hétéves költségvetésével összefüggésben azt mondta, a költségvetés tárgyalása során meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a nemzeti befizetések, valamint az európai szakpolitikát között is. Ezek között kiemelte közös agrárpolitika (KAP) és kohéziós források kérdését, valamint az olyan újonnan jelentkező kihívásokat, mint a migráció, a klímaváltozás, az innováció.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében azt mondta, hogy az európai zöld megállapodás olyan növekedési stratégiát vázol fel az Európai Unió számára, amely "többet ad a bolygónak, mint amennyit elvesz tőle".

Arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez át kell alakítani az unió növekedési stratégiáját, ugyanis az erőforrásokat tekintve az unió hosszú ideje "rablógazdálkodást folytat". A versenyképes fenntarthatóságnak a legfontosabb elvnek kell lennie a jövőre nézve a szociális piacgazdaság keretein belül. A célkitűzések megvalósításához megfelelő forrásokra van szükség, ehhez az uniós bizottság beruházásokat kíván mozgósítani a stratégiában foglaltak szerint - közölte.

A Brexittel összefüggésben azt mondta, a bizottság arra számít, hogy január végéig a brit parlament ratifikálja a kilépési egyezményt. A brit kilépésre úgy kell tekinteni, hogy az kezdete lesz az új jószomszédi kapcsolatoknak - mondta a bizottsági elnök.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője azt hangoztatta, az EP-képviselők azt várják az Európai Tanácstól, hogy bátor vitákat folytasson az embereket valóban érdeklő olyan kérdésekről, mint a jogállamiság, mások mellett Málta, Lengyelország, Magyarország esetében.

Az uniós bővítést illetően Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak korábbi elhalasztását "szégyennek, katasztrofális döntésnek" nevezte Európára nevezte. Weber arra szólította fel a tanácsot, hogy az érintett két országgal folytassa az egyeztetést a tárgyalások megindítása érdekében.

Guy Verhofstadt, az európai liberális pártcsalád (ALDE) elnöke azt hangoztatta, hogy a Brexit-tárgyalások során az uniónak hatékonyabban kell képviselnie a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok érdekeit. Sem az uniós, sem pedig a brit állampolgárok nem lehetnek elszenvedői egy megállapodás nélküli, rendezetlen Brexitnek - mondta.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója a brit kilépéssel összefüggésben azt mondta, rendezett kilépésre kell törekedni. A rendelkezésre álló idő azonban nem elégséges minden nyitott kérdés rendezéséhez, több időre van szükség.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában a klímaváltozás kérdésére fókuszálva kijelentette: "ne a szegényebb országok fizessék meg a karbonsemlegességet".

Szavai szerint a klímasemlegességért az állampolgárok helyett a leginkább szennyező nagyvállalatoknak és országoknak kell fizetniük. Hangsúlyozta továbbá, hogy az új szabályok nem eredményezhetik az energia-, az élelmiszer- és az üzemanyagárak emelkedését. A kohéziós támogatásokat nem szabad elvonni a szegényebb tagállamoktól, hiszen a költségek csökkentése tovább növelné az EU-n belüli egyenlőtlenségeket. Mindezek mellett pedig elengedhetetlen a technológia-semlegesség elvének tiszteletben tartása a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséhez - emelte ki.

"Magyarország nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítja klímavédelmi elkötelezettségét, hiszen 1990 óta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását" - zárta felszólalását Tóth Edina.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára
  Az Európai Néppárt tegnap még nem reagált az Orbán Viktor által jegyzett, a néppárt vezetőségének is eljuttatott memorandumra, ám a néppárt spanyol, olasz és francia tagpártjai szívesen vették a reformot sürgető szavakat.
 • Kihalni veszélyes
  Világvége hangulat uralkodik Franciaországban.
 • Növeli a szakmai autonómiát a NAT
  Köznevelési szakértők szerint minden eddiginél több lehetőséget kapnak a pedagógusok, hogy saját elképzeléseiket megvalósítsák az órákon, az új Nemzeti alaptanterv (NAT) ugyanis bővíti a tanárok lehetőségeit. Gyakorló pedagógus forrásaink szerint az irodalom, a fizika és az informatika tananyaga is előremutatóan változott.
MTI Hírfelhasználó