Diplomáciai csatározást váltott ki a montenegrói egyházügyi törvény
2020. január 3. 19:10

Erőszakos tiltakozásokat és diplomáciai üzengetést váltott ki Belgrád és Podgorica között a múlt pénteken elfogadott montenegrói egyházügyi törvény, pénteken egyik ország nagykövete sem volt hajlandó átvenni a másik állam tiltakozó jegyzékét.

Képtalálat a következőre: „montenegro térkép”

Térkép: montenegro.terkepek.net

Csütörtök este egy kosárlabda-mérkőzést követően szerb szurkolók vonultak Montenegró belgrádi nagykövetsége elé, ahol felgyújtották az épületen lengő montenegrói zászlót. A lépést a podgoricai kormány az ország függetlensége elleni támadásnak nyilvánította. Dusko Markovic kormányfő a Twitteren azt vetette a szerb államvezetés szemére, hogy senki nem védte a nagykövetséget. "Meg fogjuk védeni Montenegrót a kívülről és a belülről érkező támadásoktól is" - üzente a montenegrói miniszterelnök.
   
A szerbek felháborodását az váltotta ki, hogy a montenegrói parlament a múlt pénteken új egyházügyi törvényt fogadott el, amely szerint a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt az ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthet el. A Nyugat-barát montenegrói kormány így akarja háttérbe szorítani a szerb egyházat - vélik. A kormány szerint erről nincs szó, bár az ország vezetői többször bírálták az egyházat, mondván, nem a montenegrói, hanem a szerb érdekek mellé álltak. A montenegrói szerbek egy hete tiltakoznak a törvény miatt.
   
További felháborodást okozott Aleksandar Vucic pénteki kijelentése, miszerint a szerb elnök az ortodox karácsonyt a jövő szerdán magánemberként Montenegróban kívánja tölteni. A montenegróiak szerint ez csupán erődemonstráció, és olaj a tűzre. Aleksandar Vucic kijelentette: lépésével a montenegrói szerbeket kívánja támogatni. Emellett hazugságnak nevezte a montenegrói kormányfő állítását, miszerint a szerb hatóságok nem őrizték a montenegrói nagykövetséget az egy nappal korábbi tiltakozás során. Megfogalmazása szerint Szerbia nem fenyegeti Montenegró függetlenségét, Podgorica viszont igenis olyan szent helyeket veszélyeztet, amelyek nem tartoznak hozzá.
   
Ivica Dacic szerb külügyminiszter elítélte a montenegrói zászló felgyújtását, szerinte az nem szolgálja a szerbek érdekeit, ugyanakkor kijelentette, a szerb diplomaták nem fognak tiltakozó jegyzéket átvenni Montenegrótól, mert azzal Podgorica a szerbekre hárítana minden felelősséget a történtekért.
   
A valamivel több mint 600 ezres Montenegró lakosságának nagy része ortodox keresztény. A montenegrói ortodox egyház több évtizede igyekszik különválni a szerb ortodox egyháztól, ám önállóságát a többi ortodox egyház nem ismeri el.
   
ontenegró 2006-ban vált külön Szerbiától, és mindeddig baráti volt a kapcsolat a két ország között.

MTI
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó