Viták várhatók az osztrák Zöldek kongresszusán
2020. január 4. 15:59

Várhatóan vitákkal teli lesz az osztrák Zöldek szombati, salzburgi kongresszusa, amelyen az Osztrák Néppárttal (ÖVP) kötendő koalíciós megállapodásról döntenek - mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatornán.

A politológus hozzátette: a 326 oldalas kormányprogram-tervezet nagyon sok pontban megegyezik az ÖVP előző programjával, viszont a Zöldek csak a klímapolitika tekintetében „képviseltetik magukat” a dokumentumban.

Mennyiségileg a néppárt ezt azzal próbálta kompenzálni, hogy a tervezetéből mintegy 64 oldal a klímaváltozásról szól – jegyezte meg. Kiszelly Zoltán elmondta: a legfontosabb kérdésekben a néppárt akarata érvényesült, ilyen például az előző koalíciós partnerével elfogadott, Ausztriában nagyon várt adócsökkentés.

Számos más, főképp a migráció terén született döntést is „áthozott” a néppárt az új tervezetbe, ilyen például a menekültügyi ügynökség, amellyel a bevándorláspárti NGO-kat próbálták kiszorítani, továbbá a Zöldek által erősen vitatott védőőrizet intézményeinek bevezetése – fűzte hozzá.

A politológus rámutatott arra, hogy a határvédelem és a kiutasítások kérdésében is az előző koalíció politikáját szorgalmazza az új kormányprogram-tervezet.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt
  Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.
 • Magyarország járványügyi készültség állapotában van
  Magyarország járványügyi készültség állapotában van. Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt a néhány szabályt, amit ma bevezettünk azt szigorúan tartsa be mindenki – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó