Mégsem karácsonyozik Montenegróban a szerb elnök
2020. január 4. 19:45

Aleksandar Vucic szerb elnök, miután beszélt Irinej szerb ortodox pátriárkával szombaton, úgy döntött, hogy a feszült helyzetre tekintettel mégsem tölti a pravoszláv karácsonyt Montenegróban.

A szerb köztársasági elnök pénteken még arról beszélt, hogy a jövő szerdán Montenegróban karácsonyozna, ám az ortodox egyház vezetőjével történt egyeztetés után lemondott erről.

A montenegrói vezetés szerint a tervezett látogatás csupán erődemonstráció, és olaj lett volna a tűzre, sőt az ország függetlenségének veszélyeztetéseként is értelmezhető, Aleksandar Vucic szerint pedig nincs szükség ilyen feszültségekre, ezért a lehetséges összecsapásokat elkerülendő, nem utazik Montenegróba.

Vucic a montenegróiak reakcióját hisztérikusnak nevezte, és mint mondta, összecsapásokra is számítani lehet a jelenlegi felfokozott helyzetben, azt viszont szeretné elkerülni, hogy szerbek sérüljenek meg.

A múlt pénteken elfogadott montenegrói egyházügyi törvény erőszakos tiltakozásokat és diplomáciai üzengetést váltott ki Belgrád és Podgorica között. Csütörtök este egy kosárlabda-mérkőzést követően szerb szurkolók vonultak Montenegró belgrádi nagykövetsége elé, ahol felgyújtották az épületen lengő montenegrói zászlót. A lépést a podgoricai kormány az ország függetlensége elleni támadásnak nyilvánította.

A szerbek felháborodását az váltotta ki, hogy az új montenegrói egyházügyi törvény szerint a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt az ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthet el. A Nyugat-barát montenegrói kormány így akarja háttérbe szorítani a szerb egyházat - vélik.

A kormány szerint erről nincs szó, bár az ország vezetői többször bírálták az egyházat, mondván, nem a montenegrói, hanem a szerb érdekek mellé álltak.

A montenegrói szerbek egy hete tiltakoznak a törvény miatt.

A valamivel több mint 600 ezres Montenegró lakosságának nagy része ortodox keresztény. A montenegrói ortodox egyház több évtizede igyekszik különválni a szerb ortodox egyháztól, ám önállóságát a többi ortodox egyház nem ismeri el.

Montenegró 2006-ban vált külön Szerbiától, és mindeddig baráti volt a kapcsolat a két ország között.

MTI
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó