Lengyelország - Győzött a vasárnapi boltzár
2020. január 11. 11:57

A lengyelek kezdik megszokni az áruházak vasárnapi zárva tartását, immáron a többségüknek nincs kifogása ez ellen. Sokan találtak módot arra, hogy a hét utolsó napján is vásároljanak.

A lengyelek 70 százaléka elfogadta a vasárnapi kereskedelmi tilalmat, leginkább a nagyvárosok jól szituált lakosai ellenzik továbbra is ezt a szabályt - idézte a gazeta.pl a Santander Consumer Bank vizsgálatának eredményét. A vasárnapi boltzárra vonatkozó jogszabályt fokozatosan vezették be Lengyelországban, 2020-ban már csak hét olyan vasárnap lesz, amikor minden bolt kinyithat.

Kezdetben erősen ellenezték a vásárlók a tilalmat, azonban ma már egyre többen vannak meggyőződve ennek helyességéről. A felmérésben megkérdezettek 70 százalékát nem zavarja a kereskedelmi tilalom, miközben 38 százalékuk úgy véli, vissza kellene állítani az eredeti nyitvatartási rendet. A válaszadók 25 százaléka az interneten vásárol vasárnap, 34 százalékuk pedig elmegy azokba a boltokba, amelyek valamilyen okból mégis nyitva tarthatnak, például a kis üzletekbe, ahol a tulajdonos áll a pult mögött.

A lengyelek viszonya a kereskedelmi tilalomhoz attól is függ, hol laknak, és mekkora a jövedelmük. Általában a jó anyagi helyzetben levő, magasan képzett, nagyvárosokban lakók elégedetlenek. Ebben a csoportban 60 százalék azok aránya, akik ellenzik a vasárnapi zárva tartást. Ugyanakkor falun alig 30 százalék ez az arány. Ami a jövedelmet illeti, a havi 5000 zlotynál (370 ezer forint) többet keresők elégedetlenek a jelenlegi szabályozással. Az emberek  közel kétharmada szerint az automata boltok megjelenése zárja majd le ezt a vitát.

napi.hu
Címkék:
  • Müller Cecília: Mindegyik vakcina működik, hatásos és biztonságos
    Tárgyal a kormány a kínai Sinopharm gyártó vakcinájának beszerzéséről, amely elölt vírussal működik. A kínai vakcina bevált, már a világháború előtti járványhelyzetekben is bizonyított, megfelelően hatékony és biztonságos – hangsúlyozta Müller Cecília. A múlt heti összesített adatok szerint eddig 1,775 millió ember jelentkezett az oltásra – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
  • Japán követné Magyarország családvédelmi politikáját
    A magyar kormány családvédelmi intézkedéseinek köszönhetően hazánkban sikerül felvenni a harcot a kedvezőtlen demográfiai tendenciákkal. Japán is súlyos problémákkal küzd, ezért most a magyar modellt tanulmányozzák – erről is tárgyalt az elmúlt időszakban Novák Katalin családokért felelős miniszter.
  • Párizs elesett? - Külföldre vagy vidékre menekül a francia középosztály
    Egyre több iskolázott, középosztálybeli francia költözik külföldre vagy vidékre a migránsok jelentette veszélyek miatt. „Biztonságról szó sincs, még a rendőrök esetében sem” – jelentette ki Laurent Obertone francia oknyomozó újságíró a Kossuth Rádiónak adott interjúban.
MTI Hírfelhasználó