Sokan a zöldeket hibáztatják a több hónapja tartó ausztráliai erdőtűz miatt
2020. január 11. 23:10

Ausztráliában szeptember óta tombolnak a bozóttüzek. Családok ezreinek veszett oda az otthona, egész városokat kellett evakuálni. A bozóttüzekben a becslések szerint eddig félmilliárd állat pusztult el és több tucat ember veszítette életét. Ausztráliában sokan a politikusokat hibáztatják, főleg az utóbbi években egyre erősebb zöldlobbit. Az őket a parlamentben képviselő zöldek betiltatták a korábban rendszeresen végrehajtott irányított égetéseket.

Több mint százezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok Ausztráliában. Családok ezreinek veszett oda az otthona, egész városokat kellett evakuálni. A bozóttüzekben a becslések szerint eddig félmilliárd állat pusztult el, és több tucat ember veszítette életét. A károk tovább növekedhetnek, mivel a tűzveszélyes időszak még nem ért véget.

A tűz az állatvilágban is komoly károkat okoz

Ausztráliában szeptember óta tombolnak a bozóttüzek, a katasztrófa a kontinens mind a hat államát érinti. Félő, hogy Ausztrália egyedi élővilágában jóvátehetetlen károk keletkeztek. Nemcsak az állatok, hanem az élőhelyek, illetve a táplálék jelentős része is a tűz martaléka lett, így a megmaradt példányok túlélése is bizonytalan. Akoalapopuláció több mint fele elpusztult, a barnafejű hollókakadu, illetve a déli erszényes cickány élőhelye megsemmisült – mondta Samuel Mitchell, a Kenguru-sziget vadaspark társtulajdonosa az M1 Világ című műsorában.

A kontinensen minden évbe előfordulnak kisebb nagyobb tüzek

Mivel Ausztrália egyes területein nyáron általában száraz és meleg az idő, illetve a bozót és az aljnövényzet könnyen kiszárad, a kontinensen minden évben előfordulnak kisebb-nagyobb bozóttüzek. Az idei katasztrófa azonban a szélsőséges időjárási körülmények miatt is példa nélküli.

Volt olyan hétvége, mikor Sydney egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 48 Celsius-fokot, a szél sebessége pedig helyenként elérte az óránkénti 80 kilométert is. Mindez megkönnyítette a tűz terjedését, és jelentősen megnehezítette az oltást.

Sokan a zöldeket hibáztatják

A tűz olyan kiterjedt volt, hogy a világűrből is látszott. A füst elérte Új-Zélandot, illetve Dél-Amerikát is. Az ausztrál kormány eddig kétmilliárd ausztrál dollárt különített el a bozóttűz által okozott károk helyreállítására. Egyes becslések szerint ennél jóval több pénzre lesz majd szükség.

Sokan Ausztráliában azonban éppen a politikusokat hibáztatják. Az utóbbi években ugyanis egyre erősebb zöldlobbi, és az őket a parlamentben képviselő zöldek betiltatták a korábban rendszeresen végrehajtott irányított égetéseket.

Ezek során az erdőtüzek üzemanyagának is nevezett burjánzó aljnövényzetet irtották ellenőrzött körülmények között. A zöldek által kikövetelt tilalom miatt azonban ez a természetes növényi olajokban gazdag aljnövényzet megmaradt, és a szakemberek szerint úgy terjeszti a tüzet, mintha benzinnel locsolnák.

Persze nem lenne semmi baj az aljnövényzettel, ha nem lenne, aki tüzeket gyújt. Az ausztrál Spectator újság a rendőrségi jelentéseket összegyűjtve emlékeztetett, hogy tavaly augusztus vége, vagyis a mostani pusztító erdőtűzszezon kezdete óta csaknem kétszáz gyújtogatót vettek őrizetbe. Ahogy az újság fogalmaz, nem erdőtűzválság van Ausztráliában, hanem gyújtogatási válság.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó