Viselheti-e Nyirő József nevét a székelyudvarhelyi könyvtár
2020. január 15. 00:07

Egyelőre fel van függesztve a székelyudvarhelyi városi könyvtár Nyirő Józsefről való elnevezésére vonatkozó tanácsi határozat, mivel a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal a közigazgatási bíróságon támadta meg az elképzelést, az író által szerintük képviselt ideológiára hivatkozva.

A székelyudvarhelyi városházán úgy vélik, törvényes az elnevezés. A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. Törvényszéken döntik el, hogy visszakerülhet-e a falra a kívánt elnevezés.

 

Kép: Erdély Bálint Előd

Tavaly február végi ülésén fogadta el a székelyudvarhelyi önkormányzat, hogy Nyirő Józsefről nevezzék el a városi könyvtárat, ám valamivel több mint egy hét múlva már a határozat visszavonására utasította a testületet a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal.

Venczel Attila székelyudvarhelyi városi jegyző a törvényeknek megfelelően elő is terjesztette az áprilisi ülésre a visszavonással kapcsolatos tervezetet, ám ezzel nem értettek egyet a képviselők. Ezután fordult a bírósághoz a prefektúra. A keresetet a külügyminisztériummal folytatott levelezésükre alapozták, amely szerint Nyirő egyebek mellett háborús bűnös és fasiszta ideológiát képvisel, ezért nem szabad terjeszteni a kultuszát. A külügyminisztérium szerint utóbbi vádakat az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet vizsgálatai igazolják. A prefektusi hivatal ugyanakkor úgy véli, hogy a Hargita Megyei Névadó Bizottság negatív véleményezése is a határozat visszavonása mellett szól.

Felvették a kesztyűt A városháza azzal védekezik, hogy semmilyen erre hivatott bíróság nem ítélte el Nyirő Józsefet az említett vádak alapján, így a romániai törvények szerint nem mondható bűnösnek. Ez azt is jelenti, hogy a névadással nem terjesztenek nem követendő ideológiákat.

Venczel Attila arra is kitért, hogy korábban volt egy hasonló ügy, amikor egy tanintézet által szerkesztett naptárba került be Nyirő képe. Akkor is összeállított egy vádiratot az ügyész, ám azt végül nem nyújtotta be. Ezt is a bírák tudtára adták. Ugyanakkor rámutatott, hogy a névadó bizottság véleményezése konzultatív jellegű, így ez esetben sem követtek el hibát az önkormányzati képviselők.

A jegyző mindemellett hangsúlyozta, a névadással kapcsolatos határozattervezet előterjesztésekor jelezte a képviselőknek, hogy bár törvényes lépésről van szó, az említett holokausztkutató intézet nagy tekintélynek örvend országszerte, ezért érdemes figyelembe venni a véleményét a döntés meghozatala előtt.

Tavaly egyébként már kitűztek egy dátumot az ügy tárgyalására, ám akkor halasztani kellett, mivel nem jelent meg a bíró. A következő alkalom e hónap végén lesz. Ennek ellenére Venczel Attila úgy véli, hogy jócskán elhúzódhat az ítélet meghozatala.

Felkerült, majd lekerült A helyi határozat érvénybe lépése után a városháza elhelyezett egy névtáblát a könyvtár falán, ám azt követően, hogy a prefektusi hivatal bíróságon támadta meg a döntést, le is vették – magyarázta Venczel.

Attól a pillanattól ugyanis felfüggesztettnek minősült a képviselők által meghozott döntés.

 Fülöp-Székely Botond

szekelyhon.ro
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Magyar tartalékos katonák tettek esküt
  Harminckilenc Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt Bátonyterenyén.
 • Elgyengíteni, káoszba fullasztani
  A történteket lehet a közelgő elnökválasztási kampány részeként is vizsgálni. Trump elnököt minden eszközzel, könyörtelenül el akarják távolítani a hatalomból. De ez már messze nem a demokraták és republikánusok küzdelme. Itt már az Egyesült Államok alapértékei körül folyik a harc.
MTI Hírfelhasználó