Utolsó vitájukat tartották az amerikai demokrata elnökjelölt-aspiránsok
2020. január 15. 08:51

Az előválasztások előtti utolsó országos vitájukat tartotta az amerikai demokraták hat elnökjelölt-aspiránsa kedden este az iowai Des Moines-ban.

A CNN hírtelevízió és a Des Moines Register című helyi lap által közösen szervezett, mintegy kétórás vitában az elnökjelöltségért küzdő hat demokrata párti jelölt vett részt: Joe Biden volt alelnök, Bernie Sanders vermonti, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátorok, valamint Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármestere és Tom Steyer milliárdos üzletember.

Az elnökjelöltségre pályázók egészségbiztosításról, gyógyszerárakról, oktatásról, klímaváltozásról vitáztak, és ezúttal - a korábbi országos vitáktól eltérően - hangsúlyosan került szóba a külpolitika is.    
 
Heves volt a szócsata Bernie Sanders és Elizabeth Warren között. Sanders ugyanis - Warren szerint - korábban azt mondta, hogy "2020-ban nem lehet nőt megválasztani elnöknek, esélytelen a női elnökjelölt is". Bár Sanders ezt korábban és ezúttal is cáfolta, mégis, a vitában visszatértek az ügyre, és Elizabeth Warren odavágta a férfi résztvevőknek: az itt jelenlévő női politikusok együttesen több választást nyertek, mint a jelenlévő férfiak.

A massachusettsi szenátor szavait percekig tartó vastaps fogadta.

Joe Biden és Bernie Sanders szintén hevesen szólalkozott össze külpolitikai kérdéseken. Sanders szenátor felemlegette Bidennek, hogy annak idején szenátorként megszavazta Irak lerohanását. Az iraki háborút a vermonti politikus az Egyesült Államok modernkori történelme legnagyobb baklövésének minősítette. Biden elismerte, hogy tévedett.

Bernie Sanders kijelentette, hogy éppen az iraki háború elutasítása, illetve saját megfontolt állásfoglalása miatt ő alkalmasabb főparancsnok vagyis elnök lenne, mint Joe Biden. Sanders hozzáfűzte: ő képesnek tartja magát arra, hogy a tárgyalóasztalnál, és ne katonai erőfeszítések révén oldjon meg konfliktusokat.   
 
Elizabeth Warren kifejtette, hogy minden amerikai elnök elsődleges feladata az ország biztonságának megőrzése. Ugyanakkor azt állította, hogy az Egyesült Államok jelenleg túl sokat költ fegyverkezésre. A védelmi ipart "egyszerűen korruptnak" minősítette, leszögezve, hogy elnökként nem ad szabad kezet az iparág szereplőinek.
 
Warren fontosnak mondta az amerikai harcoló csapatok kivonását a Közel-Keletről, és ő is kiemelte, hogy nem katonákkal, hanem tárgyalóasztalnál kell megoldani a konfliktusokat. Pete Buttigieg és Bernie Sanders ugyancsak a konfliktusok tárgyalásos megoldása mellett foglalt állást, Sanders szenátor pedig még hozzáfűzte: "az amerikaiaknak elegük van, és belefáradtak a végtelen háborúkba, amelyekre dollármilliárdokat költöttünk".   
 
Joe Biden nem adott választ arra a kérdésre, hogy egy általa vezetett kormányzat miben különbözne az Obama-adminisztrációtól, különös tekintettel arra, hogy az Obama-kormányzat kongresszusi felhatalmazás nélkül hajtott végre katonai akciót. A volt alelnök csak annyit mondott: az Obama-kormánynak megvolt a felhatalmazása, egy még jóval korábban hozott kongresszusi döntés értelmében.

Biden kitért arra is, hogy előfeltételek nélkül nem találkozna az észak-koreai vezetővel. Kim Dzsong Un egyébként nemrégiben "veszett kutyának" nevezte Bident.

A demokraták vitája előtt Donald Trump - aki kedden este Wisconsinban tartott kampánygyűlést - a Twitteren minősítette a résztvevőket. Kampánymenedzsere, Tim Murtaugh pedig, szintén a Twitteren azt írta: e demokraták mindegyike "gyönge projektekkel jött elő".

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Robotok hozzák el a munka és a társadalom megújulását
  Megjósolhatatlan a munkaerőpiaci hatása a digitalizációnak, abban ugyanakkor egyetértenek a szakértők, hogy kevesebb munkásra vagy akár gépkocsivezetőre lesz szükség. Ők sem válnak haszontalanná, mivel a teherautókat felváltó önvezető drónok vagy a szalagmunkások helyét átvevő robotok irányításához rájuk is szükség lesz.
 • Közvetlen konzultáció kezdődik az érintettekkel a gyöngyöspatai iskolaügyben
  Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A hazához vezető kalauz sokaknak
  1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
MTI Hírfelhasználó