Nem akarják Jézus Krisztus szobrát a hindu nacionalisták
2020. január 15. 09:39

Hindu nacionalisták százai tüntettek egy, a méretben a Rio de Janeiróival vetekedő Krisztus-szobor tervezett felállítása ellen a dél-indiai Karnátaka állam egyik keresztény többségű településén – írja a távirati iroda helyi médiajelentések alapján.

A Harobele faluban tartott demonstrációt a kormányzó Indiai Néppárthoz (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) közel álló radikális félkatonai csoport, a Rástríj Szvajamszévak Szangh (Nemzeti Önkéntes Szervezet, RSS) hirdette meg. – Le akarjuk állítani a projektet, az ugyanis ellentmond a harmónia szellemének, illetve bátorítja a keresztény misszionáriusok titokban folytatott térítő tevékenységét – közölte Prabhákar Bhat, az RSS egyik vezetője. A szervezet szerint a domb, amelyen felállítanák a szobrot, egy hindu istennő lakhelye.

A csaknem 35 méter magasra tervezett fehér gránitszobor építése röviddel azután megszakadt, hogy előző hónapban megkezdődtek a munkálatok. Karnátaka kormányzata szerint az előző vezetés törvénytelenül jelölte ki a területet a szobor felállítására. Az állam 65 millió lakosának kevesebb mint egy százaléka vallja magát kereszténynek, országosan ez az arány két százalék.

A régióban korábban több támadás is történt keresztények ellen, de országszerte egyre gyakoribbnak számítanak a vallási kisebbségek tagjai ellen elkövetett bűncselekmények. Nagyobb támadás 2008-ban érte Karnátaka keresztényeit és templomaikat, amikor hindu radikálisok azt terjesztették, hogy a hindukat át akarják téríteni, akár lefizetéssel is – idézi fel az al-Dzsazíra pánarab hírportál.

Tavaly egy hindu csoport hat tagját tartóztatták le egy keresztény zarándokcsoport megtámadása miatt. A nacionalista BJP-t gyakran vádolják azzal, hogy el akarja nyomni a vallási kisebbségeket a dél-ázsiai országban, és a hivatalosan világi alapokon álló berendezkedés helyett hindu államot akar létrehozni.

Ezt a párt tagadja. Indiában utcai tüntetéseket eredményezett, hogy a parlament decemberben megszavazta azt a törvénymódosítást, amely állampolgárságot adna a szomszédos Afganisztánból, Bangladesből és Pakisztánból érkező, nem muzulmán vallású menekülteknek.

magyarnemzet.hu - MTI
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó