Nem akarják Jézus Krisztus szobrát a hindu nacionalisták
2020. január 15. 09:39

Hindu nacionalisták százai tüntettek egy, a méretben a Rio de Janeiróival vetekedő Krisztus-szobor tervezett felállítása ellen a dél-indiai Karnátaka állam egyik keresztény többségű településén – írja a távirati iroda helyi médiajelentések alapján.

A Harobele faluban tartott demonstrációt a kormányzó Indiai Néppárthoz (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) közel álló radikális félkatonai csoport, a Rástríj Szvajamszévak Szangh (Nemzeti Önkéntes Szervezet, RSS) hirdette meg. – Le akarjuk állítani a projektet, az ugyanis ellentmond a harmónia szellemének, illetve bátorítja a keresztény misszionáriusok titokban folytatott térítő tevékenységét – közölte Prabhákar Bhat, az RSS egyik vezetője. A szervezet szerint a domb, amelyen felállítanák a szobrot, egy hindu istennő lakhelye.

A csaknem 35 méter magasra tervezett fehér gránitszobor építése röviddel azután megszakadt, hogy előző hónapban megkezdődtek a munkálatok. Karnátaka kormányzata szerint az előző vezetés törvénytelenül jelölte ki a területet a szobor felállítására. Az állam 65 millió lakosának kevesebb mint egy százaléka vallja magát kereszténynek, országosan ez az arány két százalék.

A régióban korábban több támadás is történt keresztények ellen, de országszerte egyre gyakoribbnak számítanak a vallási kisebbségek tagjai ellen elkövetett bűncselekmények. Nagyobb támadás 2008-ban érte Karnátaka keresztényeit és templomaikat, amikor hindu radikálisok azt terjesztették, hogy a hindukat át akarják téríteni, akár lefizetéssel is – idézi fel az al-Dzsazíra pánarab hírportál.

Tavaly egy hindu csoport hat tagját tartóztatták le egy keresztény zarándokcsoport megtámadása miatt. A nacionalista BJP-t gyakran vádolják azzal, hogy el akarja nyomni a vallási kisebbségeket a dél-ázsiai országban, és a hivatalosan világi alapokon álló berendezkedés helyett hindu államot akar létrehozni.

Ezt a párt tagadja. Indiában utcai tüntetéseket eredményezett, hogy a parlament decemberben megszavazta azt a törvénymódosítást, amely állampolgárságot adna a szomszédos Afganisztánból, Bangladesből és Pakisztánból érkező, nem muzulmán vallású menekülteknek.

magyarnemzet.hu - MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Robotok hozzák el a munka és a társadalom megújulását
  Megjósolhatatlan a munkaerőpiaci hatása a digitalizációnak, abban ugyanakkor egyetértenek a szakértők, hogy kevesebb munkásra vagy akár gépkocsivezetőre lesz szükség. Ők sem válnak haszontalanná, mivel a teherautókat felváltó önvezető drónok vagy a szalagmunkások helyét átvevő robotok irányításához rájuk is szükség lesz.
 • Közvetlen konzultáció kezdődik az érintettekkel a gyöngyöspatai iskolaügyben
  Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A hazához vezető kalauz sokaknak
  1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
MTI Hírfelhasználó