Megtarthatná Hongkong különleges státuszát, ha megőrzi a jó viszonyt Pekinggel
2020. január 16. 09:33

Hongkong megtarthatná különleges státuszát az „egy ország, két rendszer” elv alapján a Kína által vállalt 2047-es határidőn túl is, ha megőrzi a jó viszonyt Pekinggel – jelentette ki Carrie Lam hongkongi kormányzó csütörtökön a helyi törvényhozás ülésén elmondott beszédében.

A kormányzó szerint ezt a jó viszonyt könnyen meg lehetne tartani, ha a hongkongi fiatalok nem volnának olyan „értetlenek”. A különleges státusz megszűnését – ami miatt aggódnak – éppen maguk idézhetik elő – szögezte le.

Hongkongban hetedik hónapja zajlanak tüntetések, amelyeket eredetileg az azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A megmozdulások azóta általános, a Peking által támogatott kormány elleni tiltakozássá alakultak át. A város, amely 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, az „egy ország, két rendszer” elv alapján különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína 50 évig magas szintű autonómiát garantál Hongkongnak, biztosítja a szólás és a gyülekezés szabadságát, a külön igazságügyi rendszert, mégis az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre inkább növeli befolyását, és csorbítja e jogokat. Peking tagadja ezt, azt állítja, hogy tartja magát az elvhez, az emberek elégedetlenségét a Nyugat szítja.

Bár a hongkongi kormányzó a demokráciapárti tüntetők követelései közül csupán a kiadatási törvény tervezetének visszavonását volt hajlandó teljesíteni, csütörtökön egy szakértőkből, kutatókból és vezetőkből álló, független bizottság felállítását helyezte kilátásba a jövő hónapra, amelynek feladata a társadalmi elégedetlenség legmélyebb okainak feltárása lenne.

Az ellenzéki képviselők többszöri bekiabálásával megzavart beszédében Lam továbbra is kiállt a tüntetéseket leverő hongkongi rendőrség mellett, miközben a demonstrálók egyik követelése éppen az, hogy állítsanak fel egy független bizottságot a rendőrségi túlkapások kivizsgálására.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Fegyelmezetlenek a budapestiek, a járvány "berobbanását" kockáztatják
  Budapest több pontján a kijárási korlátozások ellenére csoportosulnak az emberek a közterületeken és ezzel a járvány "berobbanását" kockáztatják - erről beszéltek a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnap délelőtti online sajtótájékoztatóján.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Nyerőben az élet kultúrája
  Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
MTI Hírfelhasználó