Románia továbbra is támogatja az EU nyugat-balkáni bővítését
2020. január 16. 16:12

Románia továbbra is támogatja az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését, és szorgalmazza, hogy a lehető leghamarabb kezdődjenek el a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával - jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis román elnök.

Az elnök a Bukarestben akkreditált külföldi nagykövetek előtt mondott éves beszédében kifejtette, hogy az EU-bővítés metodológiájának hatékonyságáról folytatott tárgyalásoknak semmiképpen nem szabad leállítaniuk vagy késleltetniük a bővítési tárgyalásokat. Leszögezte, hogy a román külpolitika fő pillére továbbra is az EU- és a NATO-tagság, valamint az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség. Iohannis közölte, Románia továbbra is céljának tekinti a schengeni csatlakozást.

Beszédében megemlítette, hogy különös figyelmet szentelnek a Németországgal, Franciaországgal, Lengyelországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal, az Egyesült Királysággal, Törökországgal, Izraellel kötött stratégiai partnerségek fejlesztésének, akárcsak a szomszédos országokkal kötött stratégiai partnerségeknek.

Az európai térségen kívül Románia Japánnal, Dél-Koreával, Kínával, Indiával, illetve más ázsiai, afrikai és dél-amerikai államokkal akarja erősíteni politikai és gazdasági kapcsolatait.

Iohannis külön kitért a Moldovai Köztársaság helyzetére. Elmondta, hogy Bukarest továbbra is Chisinau EU-integrációját tartja az egyedüli és legbiztonságosabb útnak a moldovai intézmények megreformálása felé. Hozzátette: Bukarest nincs meggyőződve arról, hogy a jelenlegi moldáv kormány ezt akarja, ezért Bukarest csak azokat a közös helyi, valamint a két ország összekötésére irányuló stratégiai fontosságú projekteket folytatja, amelyek a moldovai lakosságot közvetlenül érintik.

MTI
Címkék: