Lavrov az USA "agresszív" lépéseit destabilizáló tényezőnek nevezte
2020. január 17. 13:12

Oroszország tartani fogja magát minden általa ratifikált nemzetközi egyezményhez - jelentette ki Szergej Lavrov ügyvezető orosz külügyminiszter pénteki moszkvai évértékelőjén.

Képtalálat a következőre: „lavrov”

Lavrov - tehrantimes.com

Rámutatott, hogy a nemzetközi szerződéseket az orosz törvényhozás ratifikálja. A jóváhagyás ily módon szövetségi törvény formájában ölt testet, és az orosz jogrend részévé válik. Hozzátette, hogy a szövetségi jogszabályok nem mondhatnak ellent az orosz alkotmánynak.

Lavrov Vlagyimir Putyin elnöknek azt az alkotmánymódosítási kezdeményezését kommentálta, amelynek értelmében az orosz alapokmánynak szavatolnia kell az alaptörvény prioritását az orosz jogi térben, és a nemzetközi jog, valamint szerződések csak abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem állnak ellentétben az ország alkotmányával.
   
Az orosz tárcavezető megismételte, hogy Oroszország független, többvektorú külpolitikát folytat. A legfontosabb destabilizáló tényezőnek több nyugati ország, mindenekelőtt az Egyesült Államok "agresszív" lépéseit nevezte, amelyeknek célja szerinte az, hogy "lebontsák a nemzetközi jogon alapuló biztonsági rendet, és azt a saját maguk által alkotott szabályokon alapuló világrenddel váltsák fel".
   
Bejelentette: Moszkva arra fog törekedni, hogy a világ ne maradjon nemzetközi megállapodások nélkül, legalább a nukleáris fegyverek korlátozása terén. Közölte, hogy Oroszország folytatja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal és Európával az iráni atomalkuról, amelynek jövőjét azonban megjósolhatatlannak ítélte.
   
Szükségesnek nevezte az amerikai-iráni viszonyban kiéleződött feszültség csökkentését az ukrán utasszállító repülőgép lelövése nyomán.
   
Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Washington a venezuelai mintát követve más országokban is kormányváltást próbáljon meg elérni.
   
Megerősítette, hogy Oroszország részt fog venni a líbiai rendezésről vasárnap Berlinben tartandó nemzetközi konferencián, amelynek záródokumentuma szerinte már majdnem elkészült. Előrelépésnek nevezte, hogy a szemben álló felek tartják magukat a tűzszünethez.
   
A sajtókonferencián szó esett a második világháborúval kapcsolatos nemzetközi emlékezetpolitikai konfliktusokról is. Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva folytatja a küzdelmet a történelem "meghamisítását" célzó kísérletek ellen.
   
Kifogásolta egyebek között, hogy tudomása szerint Lengyelország arra kérte fel egyes nyugati országok politikusait, hogy a holokauszt áldozatainak a jövő héten, Jeruzsálemben tartandó nemzetközi emléknapján - amelyen Andrzej Duda lengyel elnök nem vesz részt - a világháborúra vonatkozó orosz állásponttal szemben a lengyelt képviseljék.
   
"Az ilyen módszerek ellentétesek az udvariassággal, tekintettel arra, hogy milyen keretek között alkalmazzák őket" - mondta.
   
Kifejezte Moszkva készségét arra, hogy párbeszédet folyatasson Varsóval a második világháború témakörében.
   
Nehezményezte, hogy Ukrajna az ENSZ Közgyűlésében évről évre a nácizmus dicsőítését elítélő, orosz kezdeményezésű határozat ellen szavaz. Úgy vélekedett, ennek oka az, hogy az ukrán kormány otthon képtelen ellenállni a neonácik nyomásának.
   
Azzal kapcsolatban, hogy szerepet kap-e az új orosz kormányban, Lavrov annyit mondott, hogy három nappal ezelőtt megbízták az ügyvezetéssel, amit azóta teljesít.
   
Lavrov a sajtótájékoztatót követően részt vett az ügyvivő orosz kormány tagjainak Dmitrij Medvegyev volt és Mihail Misusztyin csütörtökön kinevezett új miniszterelnökkel megtartott találkozóján. Misusztyin az ígérte, hogy napokon belül közzéteszi kabinetje tagjainak névsorát.
   
Az orosz külügyminisztérium, írásban válaszolva a Lavrovnak írásban feltett, de a sajtóértekezleten a kormányülés miatt nem megválaszolt kérdésekre, kifogásolta, hogy a tavaly megválasztott ukrán vezetés egyelőre nem siet az ország délkeleti régiójában kialakult válság megoldásával.
 

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések leállítását kezdeményezi
  A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
 • Nyugaton másképp látják a kommunizmust, mint mi
  – Ahhoz, hogy megértsük, miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt Nyugat- és Közép-Európában, meg kell ismernünk egymás történelmét – állítja ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
MTI Hírfelhasználó