Szabadlábra helyezték a Felföldön a volt legfőbb ügyészt
2020. január 17. 18:32

Megalapozatlannak találta a pozsonyi különleges ügyészség a Dobroslav Trnka volt legfőbb ügyész ellen felhozott vádakat, és egy nappal őrizetbe vétele után, pénteken szabadlábra helyezte őt - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Galko: Kitartunk amellett, hogy Trnkát vizsgálati fogságba kell helyezni

Dobroslav Trnka - bumm.sk    

Dobroslav Trnkát csütörtökön otthonából vitte el a szlovák rendőrség különleges csoportja, amelynek nyomozója hivatali jogkörrel való visszaélés miatt kezdeményezett ellene eljárást, s egyidejűleg kérte a volt legfőbb ügyész vizsgálati fogságba vételét is.
   
A különleges ügyészség ügyésze ugyanakkor a nyomozati anyag átvizsgálása és Trnka nyolc órán át tartó kihallgatása után úgy döntött, hogy a nyomozati anyagban felhozott vádak megalapozatlanok, s ennek alapján szabadlábra helyezte őt.

Trnka ellen hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt tavaly decemberben már indult egy eljárás, akkor annak kapcsán, hogy a vizsgálati szervek szerint az államügyész nem adta át a rendőrségnek az úgynevezett Gorilla-dosszié hangfelvételeit, amelyek állítólag évekig a birtokában voltak.
   
A Gorilla-dosszié egy olyan - állítólag 2005 és 2006 között megvalósított titkosszolgálati lehallgatások leiratán alapuló - iratanyag, amelyben az akkori politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra és korrupciós ügyekre rámutató információk vannak. A dosszié 2011 decemberében került nyilvánosságra. Ezt követően egy hónapokig tartó tüntetéssorozatot indult az akkor ugyancsak közvetlenül a parlamenti választások előtt álló Szlovákiában.
   
Trnka szabadlábra helyezésére - egy újságírói kérdésre válaszolva - Zuzana Caputová szlovák államfő is reagált. Azt mondta: kissé meglepte a dolog, de mivel nincsenek pontos információi, közelebbről is megismerkedik majd az eset körülményeivel.
 

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések leállítását kezdeményezi
  A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
 • Nyugaton másképp látják a kommunizmust, mint mi
  – Ahhoz, hogy megértsük, miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt Nyugat- és Közép-Európában, meg kell ismernünk egymás történelmét – állítja ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
MTI Hírfelhasználó