Diakónusokat szentelt Kiss-Rigó László püspök Gyulán
2020. január 17. 19:02

Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyéspüspök diakónussá szentelte Amanso Brendan Chikát, Balogh Ottót, valamint Nnadi Onyedikachi Benjamint, a Szent Gellért Szeminárium 5. évfolyamának növendékeit január 11-én, szombaton a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban.

A szegedi Szent Gellért Szeminárium három végzős növendéke, a nigériai születésű Amanso Brendan Chika, honfitársa, Nnadi Onyedikachi Benjamin, valamint Balogh Ottó az áldozópapságra készülve január 11-én életre szóló elköteleződést vállalt Jézus meghívására.

A gyulai Nádi Boldogasszony-templomban az ünnepi szentmise során a leendő diakónusokat név szerint mutatták be Kiss-Rigó László püspöknek, ők pedig jelentkeztek az Úr akaratának teljesítésére. Ezután a főpásztor beszédében elmondta: „Aki valóban csatlakozik Jézus Krisztushoz, az győztes. Az igazi győzelem a világ felett a mi hitünk. Azt kívánom, hogy a diakónusi szolgálat alatt még inkább elmélyüljön, fejlődjön, erősödjön a kapcsolat Jézus Krisztussal, és másokat is erre tanítsanak. A szolgálat nem egyfajta első lépcső, ami után jön a papság, azután pedig majd a püspökség. Itt nem a méltóságok szolgálata emelkedik, hiszen a keresztény méltóságnál nagyobb nincs, ezt mindannyian egyformán birtokoljuk, hanem a felelősség, a szolgálat és a kötelesség”.

A beszédet követően a diakónusszentelés lényegi része, az apostolutód kézfeltétele, valamint a felszentelő imádság következett. A szentelési imádság után átadták az új diakónusoknak szolgálatuk liturgikus ruháit: a bal vállról keresztbe kötött stólát, valamint a dalmatikát.

A beöltöztetést követően került sor az evangéliumoskönyv átadására, hiszen az újonnan szentelt szerpap elsősorban Isten Igéjének hirdetője lesz a hívek között; feladatát képezi az evangélium ünnepélyes felolvasása, homília mondása, valamint szentmisén kívül a keresztelés, házasságkötés, temetés végzése, továbbá a szeretetszolgálat. A diakónusszentelési mise Nnadi Onyedikachi Benjamin köszönőszavaival és püspöki áldással ért véget.

Szeged-Csanádi Egyházmegye
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Tisztifőorvos: Nagyon szeretnénk elkerülni a szigorításokat
  A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni - mondta szombaton a közmédiának az országos tisztifőorvos, aki az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.
 • Ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme
  A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy "ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme" - mondta a pénzügyminiszter szombaton Esztergomban, ahol Szent István-díjjal tüntették ki Méry Gábor felvidéki könyvkiadót.
 • A Nyugat hűlt helyét találtuk
  Ez nem a megbékélés korszaka, vállalni kell a világnézetek harcát, különben feledésbe merülünk.
MTI Hírfelhasználó