Diakónusokat szentelt Kiss-Rigó László püspök Gyulán
2020. január 17. 19:02

Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyéspüspök diakónussá szentelte Amanso Brendan Chikát, Balogh Ottót, valamint Nnadi Onyedikachi Benjamint, a Szent Gellért Szeminárium 5. évfolyamának növendékeit január 11-én, szombaton a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban.

A szegedi Szent Gellért Szeminárium három végzős növendéke, a nigériai születésű Amanso Brendan Chika, honfitársa, Nnadi Onyedikachi Benjamin, valamint Balogh Ottó az áldozópapságra készülve január 11-én életre szóló elköteleződést vállalt Jézus meghívására.

A gyulai Nádi Boldogasszony-templomban az ünnepi szentmise során a leendő diakónusokat név szerint mutatták be Kiss-Rigó László püspöknek, ők pedig jelentkeztek az Úr akaratának teljesítésére. Ezután a főpásztor beszédében elmondta: „Aki valóban csatlakozik Jézus Krisztushoz, az győztes. Az igazi győzelem a világ felett a mi hitünk. Azt kívánom, hogy a diakónusi szolgálat alatt még inkább elmélyüljön, fejlődjön, erősödjön a kapcsolat Jézus Krisztussal, és másokat is erre tanítsanak. A szolgálat nem egyfajta első lépcső, ami után jön a papság, azután pedig majd a püspökség. Itt nem a méltóságok szolgálata emelkedik, hiszen a keresztény méltóságnál nagyobb nincs, ezt mindannyian egyformán birtokoljuk, hanem a felelősség, a szolgálat és a kötelesség”.

A beszédet követően a diakónusszentelés lényegi része, az apostolutód kézfeltétele, valamint a felszentelő imádság következett. A szentelési imádság után átadták az új diakónusoknak szolgálatuk liturgikus ruháit: a bal vállról keresztbe kötött stólát, valamint a dalmatikát.

A beöltöztetést követően került sor az evangéliumoskönyv átadására, hiszen az újonnan szentelt szerpap elsősorban Isten Igéjének hirdetője lesz a hívek között; feladatát képezi az evangélium ünnepélyes felolvasása, homília mondása, valamint szentmisén kívül a keresztelés, házasságkötés, temetés végzése, továbbá a szeretetszolgálat. A diakónusszentelési mise Nnadi Onyedikachi Benjamin köszönőszavaival és püspöki áldással ért véget.

Szeged-Csanádi Egyházmegye
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések leállítását kezdeményezi
  A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
 • Nyugaton másképp látják a kommunizmust, mint mi
  – Ahhoz, hogy megértsük, miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt Nyugat- és Közép-Európában, meg kell ismernünk egymás történelmét – állítja ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
MTI Hírfelhasználó