Haftar-párti tüntetők blokád alá vettek egy olajterminált Líbiában
2020. január 18. 22:52

Blokád alá vettek egy nagyobb olajterminált szombaton a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjének, Halífa Haftar tábornoknak a hívei.

Pénteken a Haftar erői által ellenőrzött Kelet-Líbia törzsi vezetői bejelentették, hogy lezárják az olajmezőket és terminálokat a régióban. Szerintük ugyanis az olajterminálok bevételeit a rivális, ENSZ-támogatású tripoli kormány arra használja, hogy a szövetségese, Törökország által küldött harcosokat finanszírozzon.

Szombaton tüntetők megakadályozták, hogy az állami tulajdonban lévő Arabian Gulf Oil Company nevű olajipari céghez tartozó tartályhajó kikössön a tobruki Hariga kikötőben – közölte Szaláh Szakndeel, az Arabian Gulf Oil Company alkalmazottja. A cég válaszul termeléscsökkentést rendelt el olajmezőin – mondta a dpa német hírügynökségnek.

A harigai kikötőn keresztül becslések szerint naponta 110 ezer hordó olajat exportálnak.

Az olajexport a líbiai nemzeti jövedelem fő forrása, a líbiai Nemzeti Olajtársaság (OIC) szerint az olajkivitelből származó bevételek 2019-ben mintegy 42 milliárd dollárnak (több mint 12 730 milliárd forintnak) megfelelő összeget tettek ki. Az OIC figyelmeztetett: a kelet-líbiai olajlétesítmények lezárásának következtében naponta körülbelül 800 ezerrel kevesebb hordó olajat termelnek ki, ami becslések szerint naponta 55 millió dollárnak (több mint 16 milliárd 670 millió forintnak) megfelelő összegű bevételkiesést jelent.

– Az olaj- és gázszektor a líbiai gazdaság éltető ereje, és a líbiai nép egyetlen jövedelemforrása – fogalmazott egy közleményben Musztafa Szanalla, az OIC vezetője. – Az olaj és olajlétesítmények a líbiai népé. Nem kártyák, amelyeket ki lehet játszani a politikai ügyek megoldása érdekében – tette hozzá.

Az LNA egyik szóvivője azonban védelmébe vette a lépést, azt állítva, hogy maguk a líbiaiak zárták le a létesítményeket.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Vasárnap Berlinben nemzetközi konferenciát rendeznek a német kormány és az ENSZ szervezésében a líbiai helyzet stabilizálása érdekében.

MTI
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó