A válaszadók kétharmada nem fizetne a gyöngyöspatai romáknak
2020. január 19. 11:57

Villámfelmérést készített a Századvég a gyöngyöspatai romáknak megítélt 100 millió forintos sérelmi díjjal kapcsolatban. A kutatóintézet arra volt kíváncsi, hogy mennyien gondolják úgy, hogy a Gyurcsány-kormány alatt elindított szegregált oktatás miatt milliók illetnék meg az érintetteket. A válaszadók kétharmada nem fizetne a gyöngyöspatai romáknak. Ezen az állásponton van egyébként az önkormányzat és a kormány is. Orbán Viktor pénteken egyértelművé tette, hogy pénz helyett például képzéseket-oktatást kaphatnak az érintettek. Sajtóhírek szerint egy szombati ülésen úgy döntöttek az érintett családok, hogy a pénzt akarják – közölte az M1 Híradója.

A Hír TV stábja beszélt több romával is, akik egy tavalyi bírósági ítélet értelmében jogosultak a kártérítésre.

Az egyik roma fiatalnak másfél millió forint jár, a többi között azért, mert a helyi általános iskolában külön, romáknak létrehozott osztályban tanították. Az egyik családnál, két gyerek is kap pénzt, összesen 4 millió hatszázezer forintot.

A fizetési határidő pénteken járt le, azonban sem a gyöngyöspatai önkormányzat, sem a tankerület nem tudta kifizetni a roma családoknak megítélt mintegy 100 millió forintos kártérítés rá eső részét, mert nincs ennyi pénzük.

A városvezetés most arra vár, hogy a Kúria eldöntse: elfogadják-e azt a felülvizsgálati kérelmet, amely lehetőséget adna arra, hogy a korábban szegregáltan oktatott roma tanulókat oktatás formájában kárpótolják.

A legfrissebb sajtóhírek szerint az érintettek nem fogadják el a kormány ajánlatát.

A családokat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szombatra hívta össze a gyöngyöspatai roma családokat, hogy tájékoztassák őket az új lehetőségről. Az egyeztetés végén többségük úgy döntött: oktatási lehetőségek helyett pénzt szeretnének kapni.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt: a gyerekek és a társadalom érdekét is az szolgálná ha pénz helyett a kimaradt oktatási lehetőséget pótolnák, és tanfolyamok formájában kárpótolnák az arra jogosultakat.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a kormány javaslata jó és igazságos, amit a Soros György által támogatott alapítványoknak is el kellene fogadnia.

„Arra kérjük a Soros szervezeteket, akik első helyen felelősek azért, hogy ez a helyzet előállt, hogy ha valóban fontos nekik a roma gyermekek ügye, akkor tegyék félre a politikát, a pénzügyi céljaikat és ne akadályozzák ennek a javaslatnak a megvalósítását és elfogadását. A helyi roma családoknak pedig azt javasoljuk, hogy fogadják el a kormány javaslatát, és válasszák a pénz helyett az oktatást”, fogalmazott Hollik István.

Közben a Századvég friss felmérése szerint a megkérdezettek több mint kétharmada igazságtalannak és eltúlzottnak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítésének mértékét, és mindössze a 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra.

Pénteken telefonos szavazást indított a Hír TV a gyöngyöspatai roma gyermekek iskolai szegregációjának ügyében. A csatorna arra kíváncsi, hogy a szavazók kivel értenek egyet: Orbán Viktorral, aki igazságtalannak tartja, hogy munka nélkül fizessenek ki milliókat, vagy a Soros György által támogatott szervezetekkel, amelyek szerint százmilliós összeget kell kifizetni a gyöngyöspatai romáknak szegregáció miatt.

A szavazás szombat esti állása szerint 95 százalék gondolja úgy, hogy Orbán Viktornak van igaza – közölte az M1 Híradója.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Trianon 100 - Bélyegblokk az évfordulóra
  Az első világháborút lezáró békeszerződésre emlékező bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta Zrt.
 • Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette hazánkat, távoznia kell pozíciójából
  Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.
 • A Magyar Sion építője
  A Napóleon elleni háborúk utáni években, a Szentszövetség uralma idején a politikai függetlenség elérése lehetetlen volt, de a kultúra területén, a Magyar Vatikán gondolatának a megfogalmazásával és építészeti megvalósításával Rudnay prímás a magyar szellemiség, a magyar öntudat ébrentartását segítette az ébredező kortárs reformkori nemzedékkel együtt.
MTI Hírfelhasználó