Dániában már a szocdemek sem kérnek a migránsokból
2020. január 21. 22:52

Az elmúlt években a migrációs válság nyomán kialakult közhangulatra reagálva az addig mindvégig engedékeny álláspontot képviselő dán Szociáldemokraták is a szigorú álláspontot képviselők mellé álltak - olvasható a Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében.

Dánia Svédországgal és Norvégiával együtt azon észak-európai államok csoportjába tartozott, ahol a II. világháborút követően jelentkező munkaerő-hiányt a nyugati világon kívüli területekről történő bevándorlással kívánták orvosolni.

A vendégmunkások a konjunktúra elmúlásával azonban nem tértek haza, és az országban maradtak, sőt családjaik is követték őket.

A különféle fegyveres konfliktusok elől menekülők tovább duzzasztották az idegen nyelvű és kultúrájú lakosok számát - olvasható a Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében.Dániában egyre kevésbé kérnek a migránsokból - Kép: origo.hu/AFP/CLAUS FISKER

A jelenségre válaszul megerősödött a bevándorlásellenes Dán Néppárt, mely eredményesen érvényesítette elképzeléseit a jobboldali-liberális kormányok külső támogatójaként, és vált szélsőségesből mainstream erővé.

Az elmúlt években a migrációs válság nyomán kialakult közhangulatra reagálva az addig mindvégig engedékeny álláspontot képviselő Szociáldemokraták is a szigorú álláspontot képviselők mellé álltak.

Ez a politikai paradigmaváltás vezetett el ahhoz az Európai Unióban egyedülálló új paradigmához, hogy a Dániába érkezett menekültek végleges letelepedése és integrációja helyett az állam célja ideiglenes letelepedésük és hazájukba való visszatérésük legyen. 

origo.hu
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó