Sztrájkot hirdettek a görög szigeteken a túlzsúfolt táborok miatt
2020. január 22. 12:20

Sztrájkot hirdettek Leszbosz, Híosz és Számosz görög szigetek hatóságai a túlzsúfolt migránstáborok elleni tiltakozásuk jeléül szerdán.

A regionális hatóságokon és az önkormányzatokon kívül a legtöbb üzlet is zárva maradt. A polgármesterek és a különféle szakmai képviseleti szervek a görög szigetek azonnali tehermentesítését követelik.

Az athéni kormánynak gondoskodnia kellene róla, hogy a Törökországból folyamatosan érkező migránsokat a regisztrációt követően átszállítsák a görög szárazföldre – vélekedtek helyi politikusok és kereskedelmi szervezetek.

„Nem bírjuk tovább ezt a helyzetet a városkánkban, nekünk is vannak emberi jogaink” – méltatlankodott Jorgosz Stancosz, a számoszi Vathi polgármestere.

A környéken több mint 7100 migránst szállásoltak el.

„Általános sztrájkot hirdettünk” – jelentette be az észak-égei régiót kormányzó Kosztasz Mucurisz. „A szigeteink nem tudnak többé szenvedő emberek elveszett lelkeinek táborai lenni” – hangsúlyozta.

Az égei-tengeri görög szigetek regisztrációs központjaiban jelenleg körülbelül 42 ezren tartózkodnak, és nap mint nap újabb migránsok érkeznek Törökországból. A munkaerőhiány miatt csak lassan halad a menedékkérelmek feldolgozása, illetve a menedékjogot nem kapott migránsok kitoloncolása. Törökország 2016-ban beleegyezett, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik területéről érkeztek a görög szigetekre, és nem kaptak menedékjogot a hatóságoktól.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt
  Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.
 • Magyarország járványügyi készültség állapotában van
  Magyarország járványügyi készültség állapotában van. Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt a néhány szabályt, amit ma bevezettünk azt szigorúan tartsa be mindenki – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó