Súlyos veszteségeket okoztak az ellentámadást indító felkelők Szíriában
2020. január 23. 15:25

Katonai támaszpontok ellen indítottak támadásokat a kormányellenes felkelők csütörtök hajnalban az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, több helyen autóba rejtett pokolgép robbant, a rajtaütésekben mintegy 40 szíriai katona vesztette életét és körülbelül nyolcvanan megsebesültek – jelentették szíriai és orosz hírügynökségek.

Szíriai hivatalos források szerint a harcok jelenleg is zajlanak. A SANA szíriai állami hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a támadók az an-Nuszra Front tagjai. A szervezet a tartomány nagy részét ellenőrzése alatt tartó Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet része.

A SANA hozzátette, hogy a harcok Idlíb déli és délkeleti részén, Alteh, Abu-Haríf és esz-Szamaka településeknél folynak.

Az Interfax orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztérium értesüléseire hivatkozva arról tudósít, hogy csaknem 600 lázadó vesz részt a harcokban, amelyek során két települést visszafoglaltak a kormányerőktől.

A szíriai kormányerők a múlt héten indítottak újabb hadműveletet a tartományban, ebben a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint sok civil is meghalt. A nagy-britanniai székhelyű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet azt közölte, hogy a kormányerők mellett orosz repülőgépek több mint 40 légitámadást hajtottak végre a tartomány déli részén, elsősorban Maarrat-en-Numán városában és környékén.

Idlíb nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok tavaly április végén indítottak offenzívát Idlíbben és Hamában a lázadók ellen.

Damaszkusz többször leszögezte: célja a 2011-ben kezdődött polgárháború során káoszba süllyedt ország teljes újraegyesítése.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Majdan Minszkben
    A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
MTI Hírfelhasználó