Seehofer: a menekültkérdés ugyanolyan fontos, mint az éghajlatváltozás ügye
2020. január 24. 18:54

A menekültügy körüli kérdések megoldása ugyanolyan fontos az Európai Unióban (EU), mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem - mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter pénteken az EU-tagországok zágrábi informális belügyminiszteri találkozója előtt. Német hírportálok jelentései szerint a miniszter arról is szólt, hogy lehetséges egy olyan közös menekültügyi rendszer, amelyben a menedékkérők befogadása nem kötelező valamennyi tagországnak.

Horst Seehofer sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültügy körüli kérdések megoldása a 2015-ös nemzetközi migrációs válság óta várat magára, és a jelenlegi helyzet fenntartása a lehető legrosszabb megoldás. Mint mondta, közös európai gondról van szó, ezért közös európai megoldást kell találni.
   
Ez "éppen annyira fontos, mint a Green Deal" - utalt a miniszter az Európai Bizottság európai zöld megállapodás (European Green Deal) nevű klímavédelmi csomagjára.

Képtalálat a következőre: „green deal”
   
Elmondta: lehetséges egy olyan kompromisszumos megoldás, amelyben egyes országok befogadnak menedékkérőket, mások pedig a befogadás helyett pénzzel járulnak hozzá a közös feladat megoldásához. Az viszont fontos, hogy a tagállamok túlnyomó többsége hajlandó legyen menedékkérők befogadására, és "ne vásárolja ki magát" - fogalmazott a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.
   
Horst Seehofer arról is szólt, hogy Németország támogatná a Sophia nevű földközi-tengeri EU-s haditengerészeti művelet átszervezését, hogy az EU-s hajók részt tudjanak vállalni a líbiai fegyverembargó ellenőrzésében.
   
Megjegyezte: nem kifogásolná, ha az átalakított művelet keretében kimentenének bajba jutott embereket a tengerből, arra azonban ügyelni kellene, hogy az EU-s küldetésből ne legyen Líbia és Olaszország közötti "taxiszolgáltatás".
   
A német szövetségi belügyminisztérium a tárcavezető horvátországi látogatásáról szóló közleményében arról is tájékoztatott, hogy Horst Seehofer a határellenőrzésért felelős helyi hatóságok munkáját segítő hőkamerákat adott át Davor Bozinovic horvát belügyminiszternek. Az eszközök összértéke 350 ezer euró (120 millió forint). Németország ezzel a hozzájárulással is segíti Horvátországot az EU-s külső határ ellenőrzésében - mondta Horst Seehofer, hozzátéve, hogy a migráció hatalmas kihívás, amellyel csak közösen lehet megbirkózni.
   
A miniszter kiemelte, hogy az EU-s menekültügyi rendszer reformja kiemelt téma lesz a horvát soros EU-elnökséget az év második felében váltó német soros elnökség programjában is.

MTI
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó